Одржано књижевно вече Петрице - Нане Веселиновић: Кад душа напише, ту промашаја нема

Миланка Митрић
Одржано књижевно вече Петрице - Нане Веселиновић: Кад душа напише, ту промашаја нема

Бањалука - Књижевно вече под називом “Живот пише романе” одржано је у сриједу навече у просторијама Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Вече представљања романа и збирки пјесама књижевнице Петрице - Нане Веселиновић, поред ауторке, обиљежили су бројни гости. Своје стихове читали су Данка Мијатовић, Стефан Вишекруна, Радован Арежина и водитељка програма Марија Ђурић. О дјелима Петрице Веселиновић говорили су књижевници Здравко Лукановић и Мика Влацовић-Владисављевић, а вече је музиком употпунио Предраг Симишић.

Увођењем у лик и дјело ове књижевнице из Београда издвојене су одређене црте карактеристичне за опус и стваралаштво Веселиновићеве.

Веселиновићева је објавила пет романа и двије збирке пјесама. Како је сама рекла, инспирацију за стварање је црпила из личног искуства након породичне трагедије.

- Свако пише оно што зна, оно што осећа и оно што уме. Ја сам преокупирана свиме што ми се догодило почела да пишем. Кад срце издиктира, а душа напише, ту промашаја нема - рекла је Веселиновићева.

Додала је и то да су њени романи строго истинити.

Књижевник Мика Влацовић-Владисављевић се осврнуо на опус Веселиновићеве и на вјечну инспирацију подстакнуту великим болом и тугом, која је преточена у реченице и стихове.

- Она у романима, то је битна ствар, врло вешто и витешки избегава патетику. Врло вешто говори о суштини, љубави и болу - казао је Влацовић-Владисављевић.

Током вишегодишњег стваралаштва Петрица - Нана Веселиновић је написала је неколико романа, који су, како сматра Влацовић-Владисављевић, створили сложену и смислену цјелину.

- Мислим да је Нана као стваралац направила савршен стваралачки круг, у којем ништа није изостављено. Претежак је тај њен израз, прожет болом - објаснио је Влацовић-Владисављевић.

Поред романа, стварала је и поезију. Главни мотив њених дјела је љубав.

 - Она не спомиње љубав у смислу еротике. Та љубав је једина, према свом потомку, према свом претку и управо кроз та њена дела види се неки пресек. Читајући, моћи ћете да схватите шта је то, у ствари, снага. Она је хероина, која је делимично успела да себе одбрани од бола.

Књижевно вече посвећено дјелима Петрице - Нане Веселиновић одржано је у сарадњи с Удружењем грађана “Култура култури”.

Из биографије

 

Петрица - Нана Веселиновић рођена је 1944. године у Лесковцу. Као средњошколка учествовала је на бројним књижевним конкурсима, на којима је била запажена. На републичком такмичењу за најљепшу истиниту причу, одржаном у Нишу 1958. године, добила је прву награду, коју јој је уручила пјесникиња Мира Алечковић. Добитница је неколико награда и признања на књижевним такмичењима, а њена дјела су увршћена у бројне књижевне зборнике. Написала је и објавила пет романа: “Свеједно ћу умрети” (2009), “Свилен конац” (2011), “Уздах” (2011), “Тајне пусторечких врбака” (2013) и “Одбрана од бола” (2015) и збирке пјесама “Појачај моју тишину” и “Пуцка”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана