Održane “Ćopićeve staze djetinjstva”

Agencije
Održane “Ćopićeve staze djetinjstva”

Krupa na Uni - U Hašanima, rodnom mjestu Branka Ćopića u opštini Krupa na Uni danas je organizovana manifestacija “Ćopićevim stazama djetinjstva”, prenose agencije.

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kotur istakao je da postoje stalna nastojanja da ime i djelo Branka Ćopića dobiju mjesto koje zaslužuju i da bi i to i danas bilo da je ova manifestacija imala republički značaj.

On je poručio da mještani i opštinsko rukovodstvo neće odsutati od zahtjeva da tako i bude.

Kotur je okupljene ispred škole u Hašanima podsjetio da su na 28. godišnjicu Ćopićeve smrti, 26. marta, položeni vijenci na spomen bistu kod škole koja nosi njegovo ime.

Predsjednik Fondacije “Branko Ćopić” Svetozar Ličina podsjetio je na značaj Ćopićevog književnog djela naglasivši da je on bio jedan od rijetkih pisaca koji piše iz potrebe jer ima šta da nam kaže.

Biljana Bilbija iz Ministastva prosvjete i kulture Republike Srpske navela je da Ministarstvo od prošle godine u oktobru uručuje nagrade “Branko Ćopić za mlade” na završnici manifestacije koje se organizuju u čast književnika.

- Ministarstvo pomaže sve kulturne manifestacije, finansijski i u izdavačkoj djelatnosti koja prati te manifestacije. Tamo gdje je potrebno predlažemo i kvalitetne izmjene radi što bolje posjećenosti - kaže ona.

Gosti manifestacije bili su književnici Anđelko Anušić, Petar Đaković, Slobodan Janković, Ljiljana Vujić-Tomljenović i Đuro Trkulja.

U prigodnom programu učestvovali su učenici Osnovne škole “Branko Ćopić” iz Donjeg Dubovika, etno grupa iz Kotor-Varoša i glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Aleksandar Stojković.

Danas su nagrađeni i literarni radovi učenika osnovnih škola o temi “Priče mlinskog točka”.

Prvo mjesto osvojila je Milica Babić iz Knežice, drugo Filip Radović iz Novog Grada, a treće mjesto Marija Keča iz Donjeg Dubovika.

U okviru manifestacije “Ćopićevim stazama djetinjstva” sinoć je u Donjem Duboviku, administrativnom sjedištu opštine Krupa na Uni, održano književno veče.

Branko Ćopić je autor više romana, zbirki pripovijedaka, komedija i djela za djecu.

Dobitnik je NIN-ove nagrade za roman “Ne tuguj bronzana stražo”. Rođen je 1. januara 1915. u Hašanima, a 26. marta 1984. izvršio je samoubistvo skokom sa mosta na Savi u Beogradu.

Manifestacija “Ćopićeve staze djetinjstva” održana je u organizaciji opštine Krupa na Uni, Zavičajnog društva “Branko Ćopić” i Fondacije “Branko Ćopić”.

Književno veče

U okviru manifestacije “Ćopićevim stazama djetinjstva”, održano je književno veče u Donjem Duboviku - administrativnom sjedištu opštine Krupa na Uni.

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kotur, pozdravljajući goste u Osnovnoj školi “Branko Ćopić” u Donjem Duboviku, istakao je da opština neće prepustiti zaboravu lik i djelo književnika rođenog u Hašanima.

- I ove godine smo se potrudili da dostojno dočekamo goste koji će doći da uveličaju tradicionalnu kulturnu manifestaciju posvećenu našem Branku - rekao je Kotur.

Predsjednik fondacije “Branko Ćopić” Svetozar Ličina kaže da je danas na ovim prostorima teško sresti čovjeka, bez obzira na godine i obrazovanje, koji nije bar čuo za Branka Ćopića.

On je rekao da Branko nikad nije napustio svoj zavičaj, naglašavajući da teško da neko može biti dobar pisac ako nema zavičaj.

Ličina kaže da iz Ćopićevih djela dopiru dva glasa - jedan veseli i neopterećeni iz djetinjstva i drugi pomućeni i sjetni, iz kasnijih godina kada se Branko razočarao u ideale.

Sinoć su svoje stihove govorili književnici Anđelko Anušić i Petar Đaković, a prigodan program pripremili su i učenici osnovne škole koja nosi Ćopićevo ime.

Nastupili su i članovi dramske sekcije “Branko Ćopić” iz Donjeg Dubovika koji su gostima oživjeli “Doživljaje mačka Toše”.

Centralna manifestacija biće održana danas, a osim učesnika sinoćnje književne večeri, u Hašanima će danas biti i učenici osnovnih škola iz susjednih opština i etno grupa iz Kotor Varoši.

Za najbolje literarne radove o temi “Priča mlinskog točka” biće uručene nagrade.

Pjesnik, pripovjedač i pisac za djecu Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, a umro 26. marta 1984. godine u Beogradu u 69. godini.

Autor je više zbirki pripovjedaka,romana, komedija i djela za djecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana