Na današnji dan rođen je Erih Marija Remark: Na zapadu, i dalje, ništa novo

Danko Kuzmanović
Na današnji dan rođen je Erih Marija Remark: Na zapadu, i dalje, ništa novo

Banjaluka - Njemački književnik Erih Paul Remark, rođen je 22. juna 1898. godine u Osnabriku u radničkoj porodici. Sa 18 godina otišao je na front u Prvom svjetskom ratu, gdje je ubrzo i ranjen.

 Poslije rata mijenja prezime Remark u Remarljue, koje je bilo i prvobitno prezime njegove porodice sve dok ga nije promijenio njegov djed. Da bi preživio, radio je mnoge poslove, uključujući i posao bibliotekara, poslovnog čovjeka, učitelja, novinara i izdavača.

Svoj prvi roman “Na zapadu ništa novo” objavio je 1929. godine pod imenom Erih Marija Remark. U romanu opisuje surovost rata posmatranu iz perspektive devetnaestogodišnjeg vojnika. Ta knjiga opisuje rat kao sasvim drugu dimenziju, prevare i manipulisanje i otvara drugi pogled na ljudsku nemoć i ljudsku psihu.

Remarkova popularnost naglo počinje da raste, a  on u svojim sljedećim djelima “Povratak”, “Tri ratna druga”, “Trijumfalna kapija”, “Nebo ne zna za miljenike”, “Noć u Lisabonu” najčešće opisuje ratne i poslijeratne godine.

Čitajući Remarkove knjige, stiče se utisak da mu je svaka knjiga autobiografska, s obzirom na njegovu veliku vještinu opisa različitih situacija. Svojim stilom pisanja razumljivim svakome, a u isto vrijeme otvarajući mnoga “teška” pitanja pokazuje svoju izuzetnu spisateljsku moć. Ovaj književni velikan i miljenik čitalaca do najsitnijih detalja opisuje svaku situaciju, tako jasno kako samo on zna.

Godine 1933. nacistički režim zabranjuje i spaljuje Remarkove knjige i pokreće propagandnu kampanju tvrdeći da vuče porijeklo od francuskih Jevreja i da je prezime Remark u stvari Kramer čitano unazad. Uprkos tome što nikad nije dokazana, ova informacija se pojavljuje i u nekim novijim Remarkovim biografijama.

Drugi svjetski rat Remark je proveo u emigraciji, u Švajcarskoj. Ženio se tri puta, od toga dva puta istom ženom, plesačicom Ilsom Žan-Zambui, a potom bivšom suprugom Čarlija Čaplina Poletom Godar. Bio je u vezi sa Marlen Ditrih, Hedi Lamar i sa Gretom Garbo. Vozio je “lanču” kabriolet i sportski “bugati”, družio se sa Čaplinom, Kolom Porterom, Skotom Ficdžeraldom i Ernestom Hemingvejom. Godine 1939. emigrirao je u SAD sa svojom prvom ženom Ilsom Žan-Zambui. Osam godina poslije toga Remarkovi su postali punopravni građani SAD. Par se vratio u Švajcarsku 1948. godine nakon čega se i razveo. Remark se 1958. godine oženio holivudskom glumicom Polet Godard.

Erih Marija Remark je umro 1970. godine u 72. godini u Lokarnu u Švajcarskoj.

Zanimljivosti

Knjiga “Na zapadu ništa novo” je samo u godini objavljivanja prodata u tiražu od milion i po primjeraka i odmah je prevedena na 29 jezika.

Remark je 1931. godine nominovan i za Nobelovu nagradu za mir.

Napisao je 300 ljubavnih pisama Marlen Ditrih, sa kojom je bio u vezi tri godine.

Njegove knjige su prevedene na čak 58 jezika.

Srednje ime promijenio je u znak sjećanja na majku Mariju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana