НИН-ова награда Владимиру Табашевићу

Миланка Митрић
НИН-ова награда Владимиру Табашевићу

Београд - Престижно признање за најбољи роман године, славна НИН-ова награда, која је додијељена јубиларни 65. пут, припала је књижевнику Владимиру Табашевићу за роман “Заблуда светог Себастијана”.

Навели су ово чланови жирија за ову награду, који су ове године најбоље ђело бирали од више од 200 пристиглих романа. Жири су чинили: Тамара Крстић, Бранко Кукић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и Зоран Пауновић (предсједник).

- Сада се као зрели писац који влада језиком и причом без приче, атмосфером и сложеним мотивима потпуно предаје контролисаном језичком делиријуму. Табашевић мења перспективе и технике, да би језичке крхотине из првог дела текста у другом прикупио у слагалицу - причу која ће нам, на крају, уместо излаза понудити и нови језички и егзистенцијални лавиринт - написано је у образложењу жирија.

За поменути роман Табашевић је као подтекст узео причу о светом Себастијану, те читаоцима предочио причу о проблематизовању феномена жртве у заблуде о њој.

- Заблуде о нама који “чинимо добро”, заблуде о нашим праведничким настојањима, заблуде у којима често држимо друге како би наше “спаситељске мисије” имале “публику”. Поигравајући се ликовима који се самодоживљавају као праведници и као жртве, аутор исписује причу о рату деведесетих на просторима бивше Југославије, али и причу о савременим заблудама у којима се сећања непрестано преображавају - написано је у објашњењу радње романа “Заблуда светог Себастијана”, који је прошле године објављен у издању “Лагуне”.

Владимир Табашевић је рођен у Мостару 1986. године,  под пуним именом Владимир Бошњак-Табашевић. До сада је објавио књиге поезије “Коагулум” (2010), “Трагус” (2011), “Кундак” (2012) и “Хрватски кундак” (2014).

Његова ђела су заступљена у бројним прегледима и изборима савремене поезије: “Простори и фигуре” (2013), “Рестарт” (2014), “Троје”(2016).

Његов први роман “Тихо тече Мисисипи” (2015) штампан је самостално и нашао се у ужем избору за НИН-ову награду.

Оснивач је и један од уредника интернет часописа “Презупч”, који се бави питањем класних односа у друштву. Што се награда тиче, добитник је регионалне награде за причу “Рат” у оквиру Бибер фестивала и награде “Мирко Ковач” за најбољу књигу младог аутора.

У најужем кругу за НИН-ову награду, поред Табашевића, били су романи “Прекасно” Бранке Криловић, “Одустајање” Јелене Ленголд, “Ухвати зеца” Лане Басташић, “Десети живот” Саше Савановић и “Београдски трио” Горана Марковића, а претходни лауреат награде је Дејан Атанацковић за роман “Лузитанија”.

Историјат

НИН-ова награда је први пут додијељена 1954. године, а први добитник је био Добрица Ћосић за роман “Корени”. Њен троструки лауреат био је само Оскар Давичо, док су двоструки били Добрица Ћосић, Живојин Павловић и Драган Великић. Није додијељена 1959. године због тадашњих расправа о квалитету пристиглих романа. НИН-ову награду су вратили Данило Киш, награђен 1972. године за “Пешчаник”, и Милисав Савић, који је признање добио 1991. године за роман “Хлеб и страх”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана