“Kočićevo pero” i “Kočićeva knjiga” Gojku Božoviću

Milanka Mitrić
“Kočićevo pero” i “Kočićeva knjiga” Gojku Božoviću

Banjaluka - Priznanje “Kočićevo pero” za zimu 2018. godine i godišnja nagrada “Kočićeva knjiga”, koje dodjeljuje Zadužbina “Petar Kočić Banjaluka - Beograd”, ove godine su pripali književniku Gojku Božoviću.

Jednoglasnom odlukom članova žirija Nikole Vukolića, Miljenka Jergovića i Mladena Veskovića ovo priznanje je dodijeljeno za Božovićevu knjigu “Mapa”, a “Kočićeva knjiga” dodijeljena mu je za cjelokupno književno stvaralaštvo.

Osvrćući se na vrednovanje dostignuća i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi, član žirija Nikola Vukolić naveo je da je Gojko Božović pisac koji u svojim djelima prikazuje širok registar interesovanja.

- Započeo je poezijom, kao stvaralac i kritičar, uvijek blizu lirsko-kritičkog izraza u kojem je mogao da do maksimuma iskaže svoju stvaralačku individualnost, kreativni razmah, znanje, senzibilitet, koncentraciju intelektualne i emocionalne energije. Kada se danas detaljnije zagledamo u stihove Gojka Božovića, nameće nam se Ričardsonov sud o poeziji: Bez poezije naša nauka će izgledati nepotpuna, najveći dio onoga što se smatra religijom i filozofijom zamijeniće poezija - naveo je Vukolić.

On je objasnio da je Božovićeva poezija bogata, emocionalno vibrantna i asocijativna, te da njegova poezija u zbirci “Mapa” jeste svojevrsni prikaz individualnosti pjesnika, istorije, vremena, jezika i prostora.

- Iako je poezija “Mape” dubinsko ogledalo bića, duha, duše i srca, znanja i iskustva jedinke, čitalac će u zbirci prepoznati građevinu čiju su duboki temelji utisnuti u različitim slojevima vremena i događaja kroz koje je prošlo kolektivno biće utiskujući tragove u intelektualnu i emocionalnu matricu pojedinca koji ulazi u njegov sastav, čini njegovo živo tkivo - objasnio je Vukolić.

Vukolić smatra da je Božović na podsvjesnim nivoima zapamtio prošlost i dešavanja svog naroda.

- Sva sjećanja sačuvana su u jeziku i slikama, ucrtana u mapu grada, predjela, neki nesagledivi prostor u kojem vrve životni usamljenici, obuzeti nedoumicom, neodlučnošću, samoćom i prazninom. Iako gleda otvorenim očima i grabi saznanja, čovjek odlazi praznih ruku jer se sve dešava suviše brzo, suviše brzo dolazi jesen kao neminovnost i početak kraja, na koji nikako da se priviknemo - dodao je Vukolić.

Na kraju svega, Vukolić ističe da je Gojko Božović jedno od najznačajnijih imena našeg književnog prostora te da je svojim višedecenijskim radom, na svojstven način, ostavio pečat u jednom periodu naše književnosti.

- Božović nije samo pjesnik, on je i sjajan esejista, kritičar i prozni pisac. Jednostavno rečeno, Gojko Božović je stvorio raskošno književno djelo, po čemu je prepoznatljiv i znan - naglasio je Vukolić. 

  Dodjela

Nagrade “Kočićevo pero” i “Kočićeva knjiga” biće svečano uručene u Vukovoj zadužbini u Beogradu 25. decembra u 12 časova. O dobitnicima nagrada govoriće članovi žirija, književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana