Књижевник Вид Вукелић, аутор дјела о најпознатијој бањалучкој легенди: Љубав пише најснажније приче

Александра Глишић
Књижевник Вид Вукелић, аутор дјела о најпознатијој бањалучкој легенди: Љубав пише најснажније приче

Бањалука - Роман "Сафикада - 'Вако је било" је још један доказ да је Бањалука град љубави. Сафикада и Херман су бањалучки Ромео и Јулија и било би заиста штета ову легенду препустити забораву. Истражујући три и пишући двије године, дошао сам до занимљивих података који су смјештени међу корицама ове књиге.

Ријечи су ово бањалучког књижевника Вида Вукелића који је послије вишегодишњег писања за дјецу направио искорак и у издању "Гласа Српске" објавио роман о најпознатијој бањалучкој љубавној причи.

Легенда о младој и лијепој Сафикади, која је због несрећне љубави трагично окончала живот, добро је позната Бањалучанима, али и онима који су само једном боравили у овом граду и запалили свијећу на гробу за који се вјерује да припада управо овој трагичној јунакињи.

- С обзиром на то да нема ниједног писаног документа о Сафикади, истраживао сам све и свашта. Тако ће читаоци сазнати да се њена мајка звала Азра, а отац Хаџи Фејзо. Међутим, њен биолошки отац био је Аврам. Ипак, најинтересантнији је њен први сусрет са Херманом који се десио на Врбасу - каже Вукелић.

Враћајући се пером у прошлост књижевник је описао како млада дјевојка перући веш на Врбасу види аустроугарског војника и дешава се љубав на први поглед. Иако постоји више верзија приче о Сафикади, Вукелић тврди да је ова у његовој књизи 99 одсто истинита. Читаоце кроз цијели роман води Смајли филозоф, који се обраћа и самом аутору говорећи му: "Слушај, 'вако је било".

- Пошто је Хаџи Фејзо поткупио команду да пребаци Хермана у источну Босну, организовао је славље поводом Сафикадине вјеридбе с другим младићем. Она се искрада из куће и бјежи на Кастел тачно у подне и одлучује да загрли цијев топа - испричао је Вукелић који је своју нову књигу представио и на Сајму књиге у Бањалуци који организује "Глас Српске".

Стигле су и прве позитивне критике читалаца.

- Иако је ово бањалучка прича, много људи из других градова у региону распитује се за књигу и за промоцију. Већ сам разговарао са људима из једног позоришта. Сигуран сам да ће текст бити адаптиран за позоришну сцену и изведен као представа - казао је Вукелић који је раније објавио седам књига за дјецу, четири сликовнице, а више од 20 његових пјесама је музички обрађено.

Прозор у свијет

- Слика прозора на корицама књиге симболизује чињеницу да је Сафикада већину свог времена као дијете провела на прозору гледајући на друм. То је у том времену био прозор у свијет женама и дјеци. А када је стасала у дјевојку (имала је само 16 година кад је умрла) онда је такође дане проводила на прозору чекајући свог Хермана - каже Вид Вукелић напомињући да је илустрације за књигу радила његова кћерка, средњошколка Мила Вукелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана