Književnik Rajko Petrov Nogo za “Glas Srpske”: Iz patnje se piše, ne iz radosti

Danko Kuzmanović
Književnik Rajko Petrov Nogo za “Glas Srpske”: Iz patnje se piše, ne iz radosti

Banjaluka - Jeste li i vi primetili da jedan deo takozvanog kulturnog i političkog Beograda polako ćuška nikoga manje nego Ivu Andrića iz srpske književnosti? To rade tako što ga polako prepuštaju drugima bednim pričama o dvostrukom, čak trostrukom, pripadništvu. Kao da govore: “Uzmite ga slobodno, ionako je vaš”. Šta li im smeta? Veličina, savršenstvo, ili misle da će oni biti veći ako ga sklone?

Kazao je ovo književnik Rajko Petrov Nogo za “Glas Srpske”, dobitnik Velike nagrade “Ivo Andrić” za najbolju knjigu u 2018. godini za knjigu “Sonet i smrt”.

Književnik primjećuje sve veći otklon od Andrića u srpskoj kulturi, ali je siguran da je i Andrić mogao to da nasluti.

- Znao je on, a šta nije znao, da može do toga doći. U “Znakovima pored puta” imaju i ove reči: “Na tebi i na tvom delu nastojaće da se iskale ikonoklasti koji nagonski žele da sve ono što je uspravno vide kako izgleda kad je oboreno, manijaci koji vole da pijunu i prikvase upravo uz tuđe delo, pogotovu ako uživa neki glas, zavidnici koji, ne mogući da poreknu delo, žure da unize i uprljaju onog ko ga je stvorio. Poštovaoci će te braniti, ali često i onako kako ne želiš i kako ne voliš”, citirao je Rajko Petrov Nogo Ivu Andrića, te dodao da mu je sve to odnekuda poznato, kao da mu je još za života sa unutrašnje strane kože ispisano. 

Knjiga “Sonet i smrt” sadrži, simbolično, 33 soneta i svi su o smrti. Tu se nalazi i jedan dug i vrlo lucidan pogovor Jovana Delića, a razlog za pisanje upravo o smrti Nogo je našao u svom životu, iskustvu i patnji.

- Ja sam posebno ponosan na to što sam pisao sebe. I što tu nisam mogao omanuti, a ja sam imao dovoljno patnje u životu za trojicu pisaca. Iz patnje se piše, ne iz radosti. Radosni pisci, to su možda samo oni pisci koji su avetinje - rekao je Nogo.

Za razliku od nekih drugih nagrada, ova, kako kaže književnik, ima onaj nekadašnji značaj jedne književne nagrade.

- Ova nagrada po svoj prilici ima nekadašnji značaj. Bez obzira, kako god okrenemo, u imenu stoji Andrićevo ime, a zatim i po veličini onih koji su tu nagradu dobijali. Osim toga, ona se ne zove slučajno “Velika nagrada Ivo Andrić”, koju dodjeljuje “Institut Ivo Andrić” u Višegradu - objasnio je Nogo.

Nogo se osvrnuo i na tendencije otklona od svega što ima prizvuk nacionalnog, te je rekao da godinama doživljavamo “moždani udar u kulturi”, a pri tome ne misli samo na anuliranje Ive Andrića.

- Napadati Andrića - kuda ćete više od toga, to je moždani udar u kulturi našeg naroda. Napadaju najvećeg i najboljeg. Prije Ive Andrića su napadali Petra Petrovića Njegoša, i to na razne načine. Sve koji su nacionalne veličine pokušavaju da anuliraju i srozaju u blato - naglasio je Nogo. 

Komentarišući sve manji uticaj književnika i književnosti na srpsku javnost, Nogo je rekao da je Republika Srpska jedan svijetao primjer gdje ona ipak nešto znači.

- Ima krajeva, a među njima je i Republika Srpska, gde književnost još nešto znači i može da utiče, a ima, naravno, i ovaj blazirani svet velikih metropola gde nikad ništa nije značilo. Oni su čak i sveca koji je hodao, patrijarha Pavla, napadali kao ratnog huškača. Kud ćete dalje - zaključio je Nogo.

Nagradu za knjigu “Sonet i smrt” dodjeljuje “Andrićev institut” u Višegradu, a biće uručena 27. januara u Andrićgradu.

Velika književna nagrada “Ivo Andrić” ustanovljena je 2015. godine. Žiri koji dodjeljuje nagradu dužan je da tokom cijele kalendarske godine prati izdavačku djelatnost u Republici Srpskoj i Srbiji i da objektivno sagleda značaj ukupnog književnog stvaralaštva autora i pojedinačnog romansijerskog ostvarenja u tom periodu.

“Andrićev institut” u Andrićgradu, na čijem čelu je proslavljeni svjetski reditelj Emir Kusturica, jedinstvena je ustanova kulture, nauke i obrazovanja, koja svojim radom objedinjuje nastojanja Srbije i Republike Srpske da u tim oblastima ostvare značajne rezultate.

Nova knjiga

 

Rajko Petrov Nogo neumorno piše i uskoro će iz štampe izaći još jedna njegova knjiga.

- Već sam napisao novu knjigu, i ona će uskoro izaći ako Bog da. U njoj govorim, upravo, o moždanom udaru koji sam doživio u aprilu 1917. godine, ali, naravno, nije samo ostalo na tome. Postoji i moždani udar u kulturi, postoji moždani udar u politici, u mnogo čemu, u mnogim delatnostima. Mi smo usred opšteg moždanog udara - kazao je Nogo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana