Књижевник Љубивоје Ршумовић за “Глас Српске”: Радост од рада је најдража ствар код писања

Данко Кузмановић
Књижевник Љубивоје Ршумовић за “Глас Српске”: Радост од рада је најдража ствар код писања

Мислим да су писци понекада важнији од књига, иако им често глумци узму славу, али то је судбина. Битно је да неко зна добро да говори, а када то зна, он је важнији од некаквог туњавог писца. Сајмови служе да се измењају искуства писаца, издавача и илустратора, да се обогате туђим искуствима.

Рекао је ово у разговору за “Глас Српске” наш познати књижевник Љубивоје Ршумовић.

ГЛАС: Шта Вам је најдраже кад је ријеч о дјелима која пишете за дјецу?

РШУМОВИЋ: Најдража ствар код писања ми је радост од тог рада. Радост од рада уопште. Ја не могу да будем докон нимало, то ме понекад кошта и здравља и расположења, али увек нешто смишљам, пишем, или градим. Кажу да је та радост од рада ретка категорија код нас Срба и Црногораца, али ја мислим да није то тачно. Људима који у детињству навикну да раде, а ја сам навикао уз своје родитеље, то не пада тешко.

ГЛАС: Имају ли дјеца данас књижевне узоре и колико је могуће утицати на развој љубави према књижевности од малих ногу?

РШУМОВИЋ: Наравно да је могуће. Није могуће само ако се деци чим се роде не купе одмах књиге, да се деца навикавају на књиге, да се играју њима, да их и поцепају ако хоће. Треба да се фасцинирају књигом као предметом, као играчком, а наравно када почну читати, то ће бити озбиљна игра и озбиљан посао. Све зависи од родитеља и васпитача.

ГЛАС: Колико мислите да је тешко или лако створити нешто интересантно за дјецу, у данашње доба, у односу на нека прошла времена?

РШУМОВИЋ: Све је то исто. Зашто би било лакше данас него некад. Лакше је утолико што некад када бих направио грешку на писаћој машини морам цео лист да поново увлачим, а на компјутеру сад то све иде лепо и глатко. Све те справице су направљене да помажу човеку.

ГЛАС: Створили сте за нас бројна и незаборавна дјела. Да ли публика може да очекује још нешто ново од Вас?

РШУМОВИЋ: За Сајам књиге у Београду изаћи ће књига “Фазони и форе” у облику сликовнице, веома лепо илустроване. Завршили смо са серијом, 150 и нешто епизода је емитовано, тако да књига дође као круна свега тога. Биће то једна забавна сликовница у издању “Лагуне”, где су сада и друге моје књиге.+++

О наградама

ГЛАС: Какав значај за Вас представљају бројне књижевне награде које сте за живота добили? Колико су награде важне за једног писца?

РШУМОВИЋ: Нећу сада да паднем у некакву хипокризију па да сада причам како ми не значе. Свакоме награде значе нешто. То је позитивно као стимуланс ствараоцима. Наравно, негативна страна награда је што свака награда, бар је са мном такав случај, носи и одређен број непријатеља и завидљиваца, који онда неумерено то показују и злоупотребљавају. Знате, награда и нагрда разликују се само у слову “а”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана