Književna nagrada “Šušnjar” Ranku Risojeviću

Milanka Mitrić
Književna nagrada “Šušnjar” Ranku Risojeviću

Banjaluka - Književna nagrada “Šušnjar” za ovu godinu pripala je Ranku Risojeviću za cjelokupno pjesničko, prozno i esejističko djelo. Nagrada se dodjeljuje u okviru Međunarodnih književnih susreta “Šušnjar 2018”, koji će biti održani u Oštroj Luci.

 Žiri za dodjelu nagrade činili su: Mihajlo Orlović, Boro Kapetanović i Zlatko Jurić. Ovo priznanje se dodjeljuje afirmisanom piscu koji stvara u duhu srpske književne tradicije i jezika i njeguje kulturno nasljeđe.

Risojević je jedan od najznačajnijih savremenih pisaca srpskog jezika koji je nekoliko cjelovitih djela, različitih književnih vrsta i žanrova, prevođenih na najznačajnije evropske jezike, čime je dao značajan doprinos predstavljanju srpske književnosti i kulture.

Romanom “Beskućnik” (2017) Risojević je zaokružio trilogiju koju čine ranije objavljeni romani “Simana” (2007) i “Gospodska ulica” (2011).

Na ovogodišnjoj književnoj manifestaciji “Šušnjar”, koja će biti održana 1. avgusta u Oštroj Luci, učestvovaće: Boro Kapetanović, Bećir Vuković, Vera Horvat, Gojko Mandić, Dragana Kragulj, Drago Vrućinić, Zdravko Kecman, Zlatko Jurić, Mihajlo Orlović, Nataša Vrućinić, Nedeljko Babić, Risto Vasilevski, Sreten Vidaković, Sreten Vujković, Željko Galonja i Živojin Rakočević.

Gosti ovogodišnjeg književnog susreta biće i zavičajni pisci članovi Srpskog kulturnog društva “Petar Kočić” iz Kranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana