Књижевна награда “Шушњар” Ранку Рисојевићу

Миланка Митрић
Књижевна награда “Шушњар” Ранку Рисојевићу

Бањалука - Књижевна награда “Шушњар” за ову годину припала је Ранку Рисојевићу за цјелокупно пјесничко, прозно и есејистичко дјело. Награда се додјељује у оквиру Међународних књижевних сусрета “Шушњар 2018”, који ће бити одржани у Оштрој Луци.

 Жири за додјелу награде чинили су: Михајло Орловић, Боро Капетановић и Златко Јурић. Ово признање се додјељује афирмисаном писцу који ствара у духу српске књижевне традиције и језика и његује културно насљеђе.

Рисојевић је један од најзначајнијих савремених писаца српског језика који је неколико цјеловитих дјела, различитих књижевних врста и жанрова, превођених на најзначајније европске језике, чиме је дао значајан допринос представљању српске књижевности и културе.

Романом “Бескућник” (2017) Рисојевић је заокружио трилогију коју чине раније објављени романи “Симана” (2007) и “Господска улица” (2011).

На овогодишњој књижевној манифестацији “Шушњар”, која ће бити одржана 1. августа у Оштрој Луци, учествоваће: Боро Капетановић, Бећир Вуковић, Вера Хорват, Гојко Мандић, Драгана Крагуљ, Драго Врућинић, Здравко Кецман, Златко Јурић, Михајло Орловић, Наташа Врућинић, Недељко Бабић, Ристо Василевски, Сретен Видаковић, Сретен Вујковић, Жељко Галоња и Живојин Ракочевић.

Гости овогодишњег књижевног сусрета биће и завичајни писци чланови Српског културног друштва “Петар Кочић” из Крања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана