Knjiga temelj srpske kulture

Danko Kuzmanović
Knjiga temelj srpske kulture

Beograd - U Beogradu je završen 63. Međunarodni sajam knjiga koji je pod sloganom "Radost čitanja" okupio gotovo 1.000 izlagača iz Srbije i svijeta.

Veoma uspješno na najvećoj smotri pisane riječi u jugoistočnoj Evropi predstavila se i Republika Srpska.

Deseti put Republika Srpska je organizovano predstavila kulturu, nauku i umjetnost izdavačkom djelatnošću, doprinoseći očuvanju srpskog jezika, pisma i tradicije. Ovogodišnji nastup bio je posvećen 150. godišnjici Srpske čitaonice u Banjaluci. Predstavila su se 54 izdavača, a promovisano je 114 izdanja.

- Nastup je bio vrlo uspješan, sama činjenica da su sve promocije bile posjećene, što je u odnosu na prethodne godine značajan pomak, govori da su naši izdavači napravili jedan kvalitativni iskorak u svemu onome što su izdali između dva sajma - tvrdi Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

- Beogradski sajam, što se tiče izdavača iz Republike Srpske, u potpunosti je opravdao naša očekivanja, a nadam se da smo i mi opravdali očekivanja ovog sajma. Održali smo više od 70 promocija, 33 izlagača su nastupila na zajedničkom štandu, a posjeta i interesovanje bili su veliki - naglasio je Nenad Novaković, predsjednik Udruženja izdavača Republike Srpske.

Bilo je i onih koji su prvi put učestvovali na beogradskom Sajmu knjiga.

Fočanski Centar za kulturu i informisanje ove godine se prvi put predstavio kao izdavač na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, i to zbirkom pjesama "Pred sjenima srpskih mučenika" priređivača Rade Lalovića.

Lalović je rekao da je riječ o knjizi u kojoj je sabrano 68 pjesama koje je pisalo 50 pjesnika o stradanju srpskog naroda u 20. vijeku i istakao da je promociji na štandu Republike Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu prethodio uspješan ciklus od desetak predstavljanja ove knjige širom Srpske.

- Veoma smo zadovoljni prijemom i kod stručne i kod šire javnosti. U ove dvije godine uspjeli smo da predstavimo knjigu koja je od velikog značaja za izučavanje poezije stradanja i patnje kroz redovan nastavni ciklus. Nastavićemo dalje zbornikom radova koji govore o ovoj poeziji i koji će biti odličan vodič i profesorima i učenicima - rekao je Lalović.

Osim izdavača, poseban kuriozitet činile su i izložbe poput "Rukopisi Alekse Šantića", "Rukopisi Miloša Crnjanskog" i "100 slovenskih romana".

Na sajmu su u četvrtak dodijeljena i tradicionalna priznanja. Nagrada za izdavača godine uručena je "Prometeju" iz Novog Sada i "Službenom glasniku", dok je za izdavački poduhvat godine proglašena knjiga "Crnjanski - biografija jednog osećanja" Mila Lompara, u izdanju "Pravoslavne reči". Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke dodijeljeno je djelu "Jasenovac, Aušvic Balkana" Gideona Grajfa, u izdanju nekoliko akademskih institucija i institucija za proučavanje holokausta.

Nagrada "Bogdan Kršić" za najljepšu knjigu pripala je djelu "Ikone stila Srbije" Nede Todorović i Radmile Stanković, u izdanju "Ceptera", dok je najljepšom dječijom knjigom proglašena edicija "Princeza Sofija" Vesne Aleksić i ilustratorke Bojane Stojanović, u izdanju "Kreativnog centra".

Dnevnički zapisi Emira Kusturice bili su apsolutni hit na sajmu, pa je tako knjiga "Šta mi ovo treba" prodata u 10.000 primjeraka, a za njom nije zaostajala ni "Sto mojih portreta" Matije Bećkovića.

Hari Poter i Džeronimo Stilton su, ko zna koju godinu zaredom, apsolutno najpopularniji i najtraženiji na štandu "Evrobuka", gdje je sve u znaku ova dva junaka.

Odlična prodaja je bila i na sve popularnijem "Orfelinovom" štandu.

- Veliko je oduševljenje novim "Nekronomikonom", osjetimo porast interesovanja za Ejkmana, rasprodata je i Širli i Maken, potpisao sam desetak "Zavodnika" i bar još duplo više knjiga koje sam priredio - rekao je pisac Dejan Ognjanović.

Posjetioci sajma su bili svih generacija i profila.

- Mogu da kažem da je to vjerovatno posljedica srpske kulture u kojoj je knjiga temelj, istorijski vrlo važna u našoj kulturi i to je način da mi razumijemo posjetu svih kategorija stanovništva - rekao je Zoran Avramović, predsjednik Odbora Sajma knjiga.

Ovogodišnji počasni gost na sajmu je Maroko, prva arapska zemlja koja na ovoj kulturnoj manifestaciji predstavlja svoju viševjekovnu tradiciju i kulturnu raznovrsnost - djela naučnika, pisaca, pjesnika i umjetnika, kao i domete dinamičnog razvoja u kulturi, a posebno u izdavačkoj oblasti.

Na završetku sajma predstavnici Maroka, zemlje počasnog gosta, simbolično su predali Otvorenu knjigu predstavnicima Egipta, koji će titulu počasnog gosta imati sljedeće godine.

"Povelja uspjeha"

Tradicionalno priznanje Predstavništva Republike Srpske u Srbiji - "Povelja uspjeha" izdavaču knjige koja je na štandu Republike Srpske izazvala posebno interesovanje, kako sajamske publike, tako i mnogih ličnosti iz svijeta kulture, nauke i umjetnosti, novinara i, naravno, izdavača čije su knjige promovisane na ovom štandu, za 2018. godinu pripala je Arhivu Republike Srpske, Arhivu Srpske pravoslavne crkve i Udruženju arhivskih radnika Republike Srpske za djelo dr Radovana Pilipovića "Srpska pravoslavna crkva i ruska emigracija (1920 - 1940)".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana