Izdavači zadovoljni, čitaoci još zadovoljniji

Danko Kuzmanović
Izdavači zadovoljni, čitaoci još zadovoljniji

Banjaluka - Ljubitelji pisane riječi imali su priliku da od 11. septembra pa sve do juče uživaju u magiji knjige i druženju sa književnicima iz cijelog svijeta na 23. Međunarodnom sajmu knjige Banjaluka 2018, u organizaciji “Glasa Srpske”.

Ovogodišnji sajam ponudio je različite sadržaje za sve uzraste - od dječje literature, preko udžbenika, pa sve do knjiga za najistančanije ukuse.

Školarci su organizovano dolazili na Sajam knjige najduže se zadržavajući ispred štanda Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, gdje su kupovali, pored udžbenika za tekuću školsku godinu, i lektire.

U njihovim rukama tako su se našli, na radost njihovih nastavnika, isključivo domaći pisci poput Petra Kočića, Branka Ćopića, Jovana Dučića, Ive Andrića i mnogih drugih.

Oni koji uče strane jezike zadržavali su se na štandu “Kembridž centra”, gdje su, uprkos elektronskim knjigama i rječnicima, kupovali štampane rječnike, ali i knjige na engleskom jeziku.

Borislav Babić sa štanda “Ramajana” iz Banjaluke kazao je da interes za klasike ne popušta.

- Kod nas su najtraženije bile knjige iz oblasti istorije i klasične, a najviše ruske književnosti. Bilo je dosta interesovanja i za izdanja “Biblioteke XX vek Ivana Čolovića”. Ipak, najviše smo prodavali djela klasične književnosti. Sve u svemu, zadovoljni smo sajmom - rekao je Babić.

Sumirajući utiske, rukovodilac “Glasovog” Sajma knjige Petra Ivić istakla je da su na smotri pisane riječi veoma dobro prošli i izlagači i posjetioci.

- Posjeta je približno velika kao i prošle godine, po našim ocjenama. Po mom mišljenju, i prodaja ide. Evo, na primjer, izdavačka kuća “Cepelin”, to je jedna mala izdavačka kuća, koja je sve prodala još u nedjelju. Ko je došao sa ponudom koja je sada u trendu i sa knjigama koje se sada traže, on je prošao dobro - rekla je Ivićeva.

Posebno bogatstvo Sajmu knjige pružili su i pisci iz svijeta u okviru trećih Međunarodnih susreta književnika u organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske, uz podršku “Glasa Srpske”.

Kako je primijetila Ivićeva, beletristika, stručna literatura i udžbenici su bili najtraženiji i na ovom sajmu.

- Sve u svemu, mislim da su zadovoljni i izlagači i kupci. Nama je veoma drago što je ove godine bio i “Službeni glasnik” iz Beograda, što su tu kao izdavačka kuća i Udruženje književnika Republike Srpske, kao i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, čije su knjige posjetioci kupovali u velikom broju - kazala je Ivićeva. 

Promocije

Dan prije zatvaranja, u nedjelju, od 12 časova održane su promocije knjiga autora iz Republike Srpske (Miladin Berić i Nedeljko Zelenović), Srbije (Mićo Cvijetić), Francuske (Antoan Simon), Slovačke (Erik Odrenjička) i Poljske (Bronislav Kotvic). Od 13 časova promovisana je “Antologija pjesnika Republike Srpske” na poljskom jeziku. Na promociji su govorili književnici Predrag Bjelošević, Ranko Risojević, Ranko Pavlović i mnogi drugi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana