“Гласовов” Сајам књиге: Издавачки подухват године “Изабрана дјела Драгана Колунџије”

Данко Кузмановић
“Гласовов” Сајам књиге: Издавачки подухват године “Изабрана дјела Драгана Колунџије”

Бањалука - Жири 23. Међународног сајма књиге додијелио је традиционалне награде издавачима за издавачке подухвате, за савремену књижевност, за књигу за дјецу, за његовање српске традиције и православне духовности, као и специјалну награду за енциклопедијско дјело.

Жири је радио у сљедећем саставу: књижевник Ранко Павловић, предсједник жирија, те Нина Говедар и Валентина Милекић. Павловић је прије уручења образложио одлуку о додјели сваке од награда. 

Награда “Моштаница” за најбољи издавачки подухват додијељена је издавачкој кући “Ободско слово” из Подгорице за збирку “Изабрана дјела Драгана Колунџије” аутора Драгана Колунџије. Награду је представнику из Подгорице уручио предсједник жирија Ранко Павловић.

“Службени гласник” из Београда добитник је награде “Липље” за савремену књижевност, и то за књигу “Посљедњи аргонаут” аутора Александра Гаталице. Признање је представнику ове издавачке куће уручила главна и одговорна уредница “Гласа Српске” Борјана Радмановић-Петровић.  

Награду “Гомионица” за књигу за дјецу жири је додијелио издавачкој кући “Пчелица” из Чачка за едиције “Српски великани” и “Векови српске писмености”. Награду је уручио замјеник главног и одговорног уредника “Гласа Српске” Жарко Марковић.

Признање “Ступље” за његовање српске традиције и православне духовности додијељено је издавачкој кући “Завод за уџбенике Београд” за књигу “Антологија српске народне лирике Косова и Метохије”, коју је приредио Владимир Бован. Награду је представнику ове издавачке куће уручила руководилац Сајма књиге Петра Ивић.

Ове године је додијељена и једна специјална награда. Ради се о награди за најбоље енциклопедијско дјело издавачу Академији наука и умјетности Републике Српске за “Енциклопедију Републике Српске” за њен први том. Награду је представнику АНУРС-а Рајку Кузмановићу уручио генерални директор “Гласа Српске” Борис Дмитрашиновић. 

Након додјеле награда 23. Међународног сајма књиге, услиједило је уручење награде 3. Међународних књижевних сусрета “Бањалука 2018”. Добитнику награде, америчком књижевнику Џону Тејлору, награду је уручио предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Тејлор се присутнима кратко обратио на српском језику.

- Прво вам захваљујем на овој части. Врло сам срећан што имам књигу на српском преводу. То је велико задовољство. Посебно захваљујем Предрагу Бјелошевићу, захваљујем својим преводиоцима Кољи Мићевићу и Сањи Зекановић - рекао је Тејлор.

Двадесет трећи Међународни сајам књиге, у организацији “Гласа Српске”, своја врата посјетиоцима је отворио 11. септембра. У протеклим данима дружење са књигама и писцима посјетиоцима су омогућили издавачи, књижари и дистрибутери. Сајам књиге своја врата затвара у понедјељак, 17. септембра, у 18 часова.

Викенд на Сајму књиге

Субота је предвиђена за промоције књига. У 12 часова биће одржане промоције књига аутора из Републике Српске, Србије и Француске, као и Елке Њаголове из Бугарске, којој ће бити уручена и Повеља Удружења књижевника Републике Српске. У 13 часова промоције ће одржати књижевници Живко Вујић, Слободан Јовић, Ранко Павловић, Горан Шаула, Јово Чулић и Џон Тејлор. За 15 часова заказана је промоција књига “Изабрана дјела Драгана Колунџије”. У 17 часова настављају се промоције књига аутора из Републике Српске, Црне Горе, Словеније и Пољске. У недјељу биће одржанепромоције књига аутора из Републике Српске, Србије, Пољске, Француске и Словачке, као и промоција Антологије пјесника РС на пољском језику. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана