Додик: Кочић - борац за слободу народа

Срна
Додик: Кочић - борац за слободу народа

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да Бањалука има неколико важних синонима, а да је један од њих књижевни великан Петар Кочић који се борио за слободу народа.

"Кочић, који је прије свега био књижевник и пјесник, а онда и бунтовник, борио се за слободу народа у готово невјероватним условима сличним данашњим", рекао је Додик новинарима у Бањалуци, гдје је одржана свечана академија поводом 53. "Кочићевог збора".


Он је нагласио да Бањалука и Република Српска, манифестацијом "Кочићев збор", одају пошту српском књижевном великану.

"Он је опјевао ове наше крајеве и страдање народа у његово вријеме. Бањалука данас чини све да жКочићев зборж поприми што шири значај", додао је Додик.

Он је изразио жаљење што манифестацији "Кочићев збор" не присуствује велики руски писац Захар Прилепин.

"Власти БиХ подржане, нажалост, од наших представника, спријечиле су га да овдје дође. Упркос свему ова манифестације је величанствена", рекао је Додик.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изразио је задовољство што се 53. пут одржавају дани посвећени Кочићу.

"Жао ми је што манифестација није државног карактера, јер то Кочић заслужује. Његове идеје актуелне су и данас када се наш народ бори за своје право, традицију и историју", рекао је Чубриловић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић каже да је свечана академија у знаку 150 година од оснивања Прве српске читаонице.

"Читаоница је основана у Кочићево вријеме. Овогодишњи жКочићев зборж обиљежио је низ различитих манифестација, што га чини величанственим", рекао је Радојичић.

Он је изразио жаљење што је улазак у БиХ забрањен Захару Прилепину.

"Има неке чудне везе између Кочићевог дјела и овога што се десило. Кочић се стално борио са неправдом и страним окупациним силама на овом простору, али изгледа да и сада имамо неку отуђену владу у Сарајеву која је забранила књижевнику да дође на жКочићев зборж", навео је Радојичић.

Пјесник Рајко Петров Ного добитник је Кочићеве награде, коју му је уручио Радојичић.

Ного је оцијенио да је Кочић, уз Његоша, најактуелнији класични писац. "Петар Кочић је био претеча Гаврилу Принципу. Он га је припремио, као и његове ријечи и ангажман", рекао је Ного.

Свечаној академији присуствовали су министри у Влади Српске, званице из јавног, друштвеног и академског живота Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана