Bjelošević: Cilj nam je status od javnog interesa

Srna
Bjelošević: Cilj nam je status od javnog interesa

Banjaluka - Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević smatra da je od suštinskog značaja da Udruženje u narednom periodu dobije status od javnog interesa u Republici Srpskoj, jer bez njega nemaju materijalna sredstva i nisu u mogućnosti da izvršavaju svoje zadatke.

On je novinarima u Banjaluci, prije svečane književne večeri povodom obilježavanja 25 godina od osnivanja, rekao da očekuje da će iduće godine Udruženje napokon dobiti taj status na radost pisaca i publike.

“U 25 godina napravili smo veliki uspjeh, djelujemo kompaktno, sa visokim stepenom jedinstva i svješću šta znači jedno takvo udruženje za narod, jer smo mi na braniku srpskog jezika, ćirilice, ti koji treba da obezbijede adekvatne uslove za afirmaciju savremene književne riječi i savremene pisce Srpske na svjetskoj književnoj sceni”, istakao je Bjelošević.

On je naveo da Udruženje to čini sa Međunarodnim književnim susretima, koje su ove godine organizovali treći put u Banjaluci sa velikim uspjehom, a na kojima je učestvovalo 15 pisaca iz stranih država i 15 iz regiona.

Bjelošević je naveo da će Udruženje povodom 25 godina od osnivanja uručiti povelje za podršku kabinetu predsjednika Republike Srpske, Vladi Srpske, Narodnoj skupštini Srpske, Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, Gradu Banjaluka, “Glasu Srpske”, Kulturnom centru Banski dvor i Udruženju književnika Srbije.

“Upriličićemo poseban termin za uručivanje povelja za podršku kabinetu predsjednika Republike Srpske, Vladi Srpske, te Narodnoj skupštini Srpske, jer se ovih dana završavaju njihove suštinske aktivnosti”, naveo je Bjelošević.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da Udruženje ima podršku grada, pri čemu su im obezbijedili prostor za njihov rad.

“Zajedno radimo i na mnogim manifestacijama, uključujući žKočićev zborž. S obzirom da je Banjaluka kandidat za evropsku prestonicu kulture za 2024. godinu zainteresovani smo da se kultura u našem gradu razvija i da sva takva udruženja imaju što više kvalitetnog programa”, podsjetio je Radojičić.

Svečanoj književnoj večeri prisustvovao je i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana