Бјелошевић: Циљ нам је статус од јавног интереса

Срна
Бјелошевић: Циљ нам је статус од јавног интереса

Бањалука - Предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић сматра да је од суштинског значаја да Удружење у наредном периоду добије статус од јавног интереса у Републици Српској, јер без њега немају материјална средства и нису у могућности да извршавају своје задатке.

Он је новинарима у Бањалуци, прије свечане књижевне вечери поводом обиљежавања 25 година од оснивања, рекао да очекује да ће идуће године Удружење напокон добити тај статус на радост писаца и публике.

“У 25 година направили смо велики успјех, дјелујемо компактно, са високим степеном јединства и свјешћу шта значи једно такво удружење за народ, јер смо ми на бранику српског језика, ћирилице, ти који треба да обезбиједе адекватне услове за афирмацију савремене књижевне ријечи и савремене писце Српске на свјетској књижевној сцени”, истакао је Бјелошевић.

Он је навео да Удружење то чини са Међународним књижевним сусретима, које су ове године организовали трећи пут у Бањалуци са великим успјехом, а на којима је учествовало 15 писаца из страних држава и 15 из региона.

Бјелошевић је навео да ће Удружење поводом 25 година од оснивања уручити повеље за подршку кабинету предсједника Републике Српске, Влади Српске, Народној скупштини Српске, Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, Граду Бањалука, “Гласу Српске”, Културном центру Бански двор и Удружењу књижевника Србије.

“Уприличићемо посебан термин за уручивање повеља за подршку кабинету предсједника Републике Српске, Влади Српске, те Народној скупштини Српске, јер се ових дана завршавају њихове суштинске активности”, навео је Бјелошевић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да Удружење има подршку града, при чему су им обезбиједили простор за њихов рад.

“Заједно радимо и на многим манифестацијама, укључујући жКочићев зборж. С обзиром да је Бањалука кандидат за европску престоницу културе за 2024. годину заинтересовани смо да се култура у нашем граду развија и да сва таква удружења имају што више квалитетног програма”, подсјетио је Радојичић.

Свечаној књижевној вечери присуствовао је и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана