Banski dvor pretvoren u centar književnog univerzuma

Danko Kuzmanović
Banski dvor pretvoren u centar književnog univerzuma

Banjaluka - Prvi banjalučki Festival književnosti “Imperativ”, u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”, otvoren je nastupom hora “Banjalučanke” u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra u prisustvu gostiju festivala i brojnih posjetilaca.

Predsjednica Udruženja za popularizaciju i promociju književnosti “Imperativ” i direktorica festivala Sanela Babić istakla je da je festival samo nastavak osnovne misije ovog udruženja, a to je približavanje autora i čitaoca.

- Ciljevi “Imperativa” su popularizacija savremene književnosti, razvijanje novih oblika interakcije između književnosti i publike te podsticanje i razvijanje navike čitanja kod mladih ljudi. Ljudi čitaju, kupuju knjige i pričaju o književnosti, samo su autori na neki način postali udaljeni od čitalaca, jer su književne večeri previše formalizovane i svedene na analitičke osvrte recenzenata, što u principu odbija ljude, posebno mlade, koji žele upoznati pisce i njihovo djelo na neki drugi način - rekla je Babićeva.

Poslije obilaska sajamskog dijela festivala, koji će biti otvoren sve do 3. juna, takođe u koncertnoj dvorani, program je nastavljen stihovima. U poetskom kutku u prostoru “Art dvorišta” pjesnik iz Banjaluke Boro Kapetanović bio je domaćin pjesniku iz Ljubinja Drašku Sikimiću.

Kapetanović je svojim teatralnim nastupom i duhovitim stihovima bio zadužen za smijeh i poetski zanos u publici, dok je Sikimić čitajući svoje pjesme iz zbirke “Smotuljci” sa prisutnima prošetao do najdubljih emocija.

U programu nisu uživali samo odrasli već i oni najmlađi čitaoci, koji su juče bili na prvoj radionici kreativnog pisanja “Bajkovnica” sa književnicom Tanjom Stupar-Trifunović i akademskim slikarom Ognjenom Radumilom.

Program posvećen blogerima “Note i slova” otvorio je banjalučki Grof Đuraz, vraćajući se u svoju prošlost čitajući tekstove napisane u različitim fazama života i puštajući muziku koju je u tim momentima mogao povezati sa svojim mislima.

Drugi festivalski dan počeo je “Lektirom u podne” u književnom salonu za djecu, gdje se sa mališanima družio banjalučki pisac Ranko Risojević.

Od 17.30 upriličeno je poetsko veče. Ovaj put domaćin pjesnikinji iz Beograda Ani Mariji Grbić bio je pjesnik iz Banjaluke Danijel Gatarić. U 19 časova, u crvenom salonu održan razgovor sa piscem Ivanom Tokinom, a u istom terminu mališanima su otvorena vrata “Čitaonice”, gdje su uživali slušajući najljepše bajke. Druge večeri u “Art dvorištu”, publika se družila sa mislima i muzikom blogera Vladimira Skočajića Skoče.

U okviru sajamskog dijela festivala predstavljena su izdanja 14 izdavačkih kuća iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske i BiH, među kojima su “Buka”, “Lom”, “Geopoetika”, “Arete”, “Bajbuk”, “Sandorf”, V.B.Z., “Imprimatur”, “9. dimenzija”, “Fraktura”, “Pčelica”, “Ramajana”.

Danas na programu

U književnom salonu za djecu Ranko Pavlović će održati “Lektiru u podne”, od 12 časova, a Ognjen Radumilo i Jana Vuković radionicu “Bajkovnica” od 17.30 časova. Poetsko veče “Poeziju će svi čitati” na “Art terasi” održaće Marko Tomaš i Tanja Stupar-Trifunović, od 17.30. U crvenom salonu, od 19 časova biće promovisane knjige Denisa Graca i Ahmeda Burića, a u književnom salonu, u isto vrijeme biće upriličena “Čitaonica”. U “Art dvorištu”, od 21 čas “Note i slova” sa Anom Kolar završiće veče trećeg dana festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana