“Златно јаје” филму “Ол инклузив”

Приредио: Данко Кузмановић
“Златно јаје” филму “Ол инклузив”

Мокра Гора - “Златно јаје” за најбољи филм на 12. међународном филмском и музичком фестивалу “Кустендорф” припало је швајцарском филму “Ол инклузив”, чији је аутор Корина Швингрубер-Илић.

 

 

 

Ове године за фестивалске награде такмичио се 21 филм младих редитеља из Швајцарске, Аустралије, Србије, Норвешке, Републике Српске, Пољске, Русије, Израела, Француске, Њемачке, Ирана, Мексика, Шпаније, Македоније, Турске и са Филипина.

Сва признања награђенима уручио је  редитељ Емир Кустурица.      

Другом наградом - “Сребрним јајетом” овјенчан је филм “Јесењи валцер”, аутора Огњена Петковића, док је трећа награда - “Бронзано јаје” додијељена филму “Сортирање”, аутора Микела Сторма Гломстејна.

Одлуку о наградама донио је трочлани жири састављен од врсних умјетника, као што су  канадско-америчка глумица Стана Катић, писац и издавач из Швајцарске Слободан Деспот и француски режисер документарних филмова и продуцент аудио-визуелних садржаја Танкред Рамон.

Глумица Стана Катић рекла је да су погледали невјероватне филмове и да су баш зато одлучили да уведу двије додатне награде. Она је додала да је жири одлучио да не награђује само вјештине, већ су се потрудили да награде оригиналност.

Специјална награда додијељена је филму “Костакурта”, чији је аутор бањалучки редитељ Саша Карановић, као и филму “Божанствени пут”, аутора Иларије ди Карло.

Награда “Вилко Филач” за најбољу фотографију припала је Наталији Пиц за остварење “Ја имам нешто за себе” пољског редитеља Ива Кондефера. Награду је додијелио француски директор фотографије Мишел Аматје.

У категорији “Савремене тенденције” приказани су филмови “Срећан као Лазаро” италијанске редитељке Аличе Рорваче, добитнице награде за најбољи сценарио на фестивалу у Кану, затим “Блиски непријатељи” Давида Оелхофена и “Њежна равнодушност свијета” Адилхана Јержанова.

Приказани су и “Догмен” редитеља Матеа Гаронеа, филм легендарног Вима Вендерса “Папа Фрањо: човјек од ријечи” и остварење браће Дамијана и Фабија Диноченца “Дјечаци плачу”.

У оквиру програма “Ретроспектива великана” приказани су филмови “Драгстор каубој” Гаса ван Санта, “Вук самотњак” Обрада Глушчевића, “Сјећаш ли се Доли Бел?” Емира Кустурице, као и “Вестерн” Мануела Поријера.

Приликом затварања “Кустендорфа” прослављени српски режисер и оснивач фестивала Емир Кустурица парафразирао је бившег уругвајског предсједника Хосеа Пепеа Мухику.

- Мухика је у документарном филму “Пепе, један узвишен живот” на крају рекао једну филозофску мисао: “Ја не одлазим, ја долазим.” Тако је и са фестивалом. И да затварам, то је мало безвезе. Сљедећи фестивал је отворен - рекао је Кустурица.

Велико интересовање

“Кустендорф” сваке године изазива велико интересовање страних медија, а ове године са фестивала извештавају Би-Би-Си, ТВ5Монд, “Муви мејкер”, Синеуропа и други.

Амерички магазин “Муви мејкер” уврстио је 2017. “Кустендорф” међу 25 најопуштенијих филмских фестивала у свијету, а новинар Адам Голдстин је навео да је ријеч о посебном фестивалу.

- Био сам на много фестивала, али “Кустендорф” је јединствен - представља комбинацију нових и традиционалних гласова - оцијенио је Голдстин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана