“Златно јаје” додијељено филму “Ол инклузив”

Срна
“Златно јаје” додијељено филму “Ол инклузив”

Мокра Гора - “Златно јаје” за најбољи филм на 12. Међународном филмском и музичком фестивалу “Кустендорф” припало је швајцарском филму “Ол инклузив”, чији је аутор Корина Швингрубер Илић.

“Сребрним јајетом” награђен је филм “Јесењи валцер”, чији је аутор Огњен Петковић, док је “Бронзано јаје” додијељено за филм “Сортирање” аутора Микела Сторма Гломстејна.

Одлуку је донио жири у саставу канадско-америчка глумица Стана Катић, писац и издавач из Швајцарске Слободан Деспот и француски режисер документарних филмова и продуцент аудио-визуелних садржаја Танкред Рамон.

Глумица Стана Катић рекла је да су погледали невјероватне филомове и да су увели двије додатне награде.

Она је додала да је жири одлучио да не награђује само вјештине, већ су се потрудили да награде оригиналност.

Специјална награда додијељена је за филм “Костакурта”, чији је аутор Саша Карановић, као и за филм “Божанствени пут”, аутора Иларије ди Карло.

Затварајући Фестивал прослављени српски режисер Емир Кустурица је, парафразирао бившег уругвајског предсједника Хосеа Пепеа Мухику, који је рекао “Ја не одлазим, ја долазим”, истичући да је тако и са “Кустендорфом”.

“Мухика је у документарни филм жПепе један узвишен животж на крају рекао једну филозофску мисао жЈа не одлазим, ја долазимж. Тако је и са фестивалом. И да затварам то је мало безвезе. Сљедећи фестивал је отворен”, рекао је Кустурица, који је и директор Фестивала “Кустендроф” .

Француски директор фотографије Мишел Аматје додијелио је награду “Вилко Филач” за најбољу фотографију Наталији Пиц за остварење “Ја имам нешто за себе” редитеља Ива Кондефера /Пољска/.

За фестивалске награде такмичио се 21 филм младих режисера из Швајцарске, Аустралије, Србије, Норвешке, Републике Српске, Пољске, Русије, Израела, Француске, Њемачке, Ирана, Мексика, Шпаније, Македоније, Турске и са Филипина.

Сви учесници награђени су дипломама, које им је уручио Кустурица.

“Награда за будуће филмове” уручена је глумцима Славку Штимцу и Серђу Лопезу.

У категорији “Савремене тенденције” приказани су филмови “Срећан као Лазаро” италијанске редитељке Аличе Рорваче, добитника награде за најбољи сценарио на фестивалу у Кану, затим “Блиски непријатељи” Давида Оелхофена и “Њежна равнодушност свијета” Адилхана Јержанова.

Приказани су и филм “Догмен” редитеља Матеа Гаронеа, филм Вима Вендерса “Папа Фрањо: човјек од ријечи” и филм браће Дамијана и Фабија Диноченца “Дјечаци плачу”.

У оквиру програма “Ретроспектива великана” приказани су филмови “Драгстор каубој” Гаса ван Санта, “Вук самотњак” Обрада Глушчевића, “Сјећаш ли се Доли Бел?” Емира Кустурице, као и “Вестерн” Мануела Поријера.

У оквиру музичког програма наступили су оркестар народне музике браће Адвахов и солиста Валериј Каскавал и Кристи Трактор из Молдавије, италијански музичари Виниције Капосела, Јован Павловић и Марко Марковић брас бенд, група “Кал” из Србије и вокално-инструменталног састав Биља Крстић и “Бистрик оркестар”.

Међународни филмски и музички фестивал “Кустендорф” одржан у организацији продукцијске куће “Раста интернешнел” и под покровитељством Министарства културе и информисања Србије, Мећавник града и ТНСО.

Kустурици уручено признање из Јужне Африке

Прослављеном режисеру Емиру Кустурици вечерас је на Мећавнику уручена награда “Мкива”, јужноафричке хуманитарне фондације, а коју су раније добили Нелсон Мендела, Фидел Кастро, Уго Чавез, Олаф Палме, Салим Ахмед Салим.

Признање је Кустурици вечерас, током свечане церемоније затварања 12. Међународног филмског и музичког фестивала “Кустендорф”, уручио представник “Мкива” фондације Золани Мкива, који је само због тога дошао у Дрвенград.

Кустурица је примајући награду захвалио представнику фондације “Мкива”.

“Хвала, драги Мкива. Мислим да би наша будућност могла да се назове као крај филма Казабланка: жОво је почетак прелијепог пријатељстваж”, додао је Кустурица.

Золани Мкива рекао је да награду додјељује генију, умјетнику и од сада шампиону људскости Емиру Кустурици.

Мкива, који је пјесник, племић, активиста и продуцент, истакао је да му је привилегија што се обраћа окупљенима овом приликом и пренио им поздраве из Африке, коју још називају “мајка”.

“Народ Африке се већ четири деценије идентификује са радом познатог умјетника, а кроз све оно што ради и што исијава из његовог рада. Дотакао је милионе људи широм свијета својом поетиком. У Африци га сматрамо својим. За нас је он симбол смирености, слободе и сопствености”, рекао је Мкива.

“Мкива” награда се додељује од 1999. године и први добитник је био Нелсон Мендела.

Мкива је раније у образложењу ове награде навео да Емир Кустурица никада није наступао у Африци, али да захваљујући медијима, његово стваралаштво прелази границе и његово дјело налази одјека у многим заједницама свијета. “Зато смо одлучили да дођемо на жКустендорфж, који је оваплоћење његовог стваралаштва да би му уручили признање на мјесту које симболише његова достигнућа”, додао је Мкива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана