“Златни лав” за филм “Рома” Алфонса Куарона

Приредила: Миланка Митрић
“Златни лав” за филм “Рома” Алфонса Куарона

Венеција - Драма “Рома” Алфонса Куарона, која кроз црно-бијеле кадрове приказује његово дјетињство у Мексику, освојила је награду “Златни лав”, на 75. Међународном филмском фестивалу у Венецији, познатом као “Мостра”.

 

 

Куаронов филм прати живот у мексичком кварту Рома и жене из његовог дјетињства, које су утицале на његов живот. Радња прати мајку из средње класе и двије слушкиње у свакодневици располућеног, нестабилног и немирног подручја.

- Деведесет одсто сцена сачињено је од мојих успомена. “Рома” је први филм који сам желио да снимим од тренутка када сам схватио да хоћу да будем редитељ - изјавио је Куарон.

Награда жирија “Сребрни лав” отишла је у руке редитељу Јоргосу Лантимосу за филм “Миљеница”, а награда за најбољег режисера припала је Жаку Одијару за вестерн “Браћа Систерс”.

Глумица Оливија Колман освојила је награду за најбољу глумицу за улогу Ане у филму “Миљеница”, а Вилем Дафо награђен је признањем за најбољег глумца. Његова улога која је окруњена наградом припала му је за улогу сликара Винсента ван Гога у филму “На вратима вјечности” Џулијана Шнабела.

Браћа Коен, Џоел и Итан, добитници су награде за најбољи сценарио за остварење “Балада о Бастеру Скрагсу”.

Специјална награда жирија припала је филму “Славуј” редитељке Џенифер Кент из Аустралије.

У оквиру фестивала додијељена је и награда “Марчело Мастројани” за најбоље младе глумце или глумице. Ово признања добио је глумац Бајкали Ганамбар за улогу у филму “Славуј”.

Признање “Луиђи де Лорентис”, награда за најбољи дебитантски филм фестивала у Венецији, припало је филму “Дан кад сам изгубила своју сјену” Судада Кадана.

У категорији “Хоризонти” награђен је филм “Манта Реј” Путипонга Аронпенга, а награда за режију припала је Емиру Бајгазину за филм “Ријека”. Специјална награда жирија припала је филму “Најава” Махмута Цоскуна. Признање за најбољу глумицу додијељено је Наталији Кудријашовој за улогу у филму “Човјек који је изненадио све”, а за најбољег глумца Каису Нашифу за филм “Тел Авив у пламену”. Најбољи кратки филм је “Кадо” Адитје Ахмада, а награду за најбољи сценарио добио је филм “Јинпа” редитеља Пеме Цеден. Филм “Године” Саре Фгајер из Француске проглашен је најбољим кратким филмом међу изабраним европским филмовима “Мостре”.

“Златни лав” за животно дјело припао је глумици Ванеси Редгрејв.

Значајни филмови

Алфонсо Куарон своју каријеру је започео 1983. године. Славу је стекао 1998. године филмом “Велика очекивања”. Филмови које је стварао послије тога су: “Хари Потер и затвореник из Азкабана” (2004), “Дјеца човјечанства” (2006) и “Гравитација”(2013). Филм “Гравитација” је 2014. године освојио “Оскара” за режију и монтажу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана