Umro glumac Miodrag Radovanović Mrgud

Srna
Umro glumac Miodrag Radovanović Mrgud

Beograd - Srpski glumac Miodrag Radovanović, poznat po ulozi Šicera u filmu "Salaš u malom ritu", preminuo je u 90. godini u Beogradu poslije kraće i teške bolesti, saopštilo je Udruženje dramskih umjetnika Srbije.

Radovanović, poznat i pod nadimkom Mrgud, ostvario je niz rola na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, čiji je bio član, igrao je i u drugim teatrima.

Na malim i velikim ekranima ostvario je 154 uloge među kojima su Komadant Libek u "Balkan ekspresu", Nikola Pašić u "Kolubarskoj bici", Spiridon u "Boju na Kosovu"...

Dobitnik je nagrade "Srebrna Arena" za ulogu Šicera u seriji "Salaš u Malom Ritu", zatim "Ordena zasluga za narod sa zlatnim vencem", te nagrade "Ardalion" za tri epizodne uloge u "Mletačkom trgovcu".

Miodrag Radovanović je rođen u Čačku, gdje je završio osnovnu školu, a gimnaziju u Kraljevu, odakle je otišao u Beograd, gdje je studirao slavistiku i agronomiju.

Završio je Pozorišnu akademiju, kasnije preimenovanu u Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profedora Mate Miloševića.

Prvi angažman u pozorištu dobio je kao student 1952. u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, gdje je ostao "na daskama" sve do penzije.

Nadimak "Mrgud" dobio je još u osnovnoj školi kada ga je drugar tako nazvao zbog neke nesuglasice. Taj nadimak nosio je do kraja života.

Miodrag Radovanović je bio oženjen Radmilom Velicki-Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana