Све спремно за почетак “Филм форума” у Бањалуци

Миланка Митрић
Све спремно за почетак “Филм форума” у Бањалуци

Бањалука - Дводневна конференција “Филм форум Бањалука” биће одржана у Каменој кући на тврђави Кастел, 29. и 30. новембра.

Тема форума је развој филмске индустрије у Босни и Херцеговини, те њени економски и туристички потенцијали.

Ова дводневна манифестација обухватаће панеле и радионице, на којима ће учествовати међународно признати и афирмисани филмски професионалци из региона.

Форумски панели су подијељени на неколико области: “Филмски фондови”, “Документарни филм”, “Први филм”, “Алтернативна дистрибуција” и “Креативна Европа”.

Панел “Филмски фондови” бавиће се питањем фондова и начина финансирања филмова у земљама бивше Југославије.

- У свим земљама региона, сем у Босни и Херцеговини, постоји национални фонд - јавна установа која се бави промоцијом, финансирањем, издавачком дјелатношћу и стварањем законодавног оквира за успјешан раст националне кинематографије. Циљ панела је да окупимо директоре и представнике националних фондова из окружења и представимо њихов рад и значај - наведено је у саопштењу организатора форума.

Панел “Документарни филм” бавиће се расправљањем о потенцијалу документарног филма и начину на који овакви филмови могу да унесу промјене у друштво.

О корацима ка професионалном бављењу филмом говориће се на панелу “Први филм”.

- Прегршт изазова, најчешће млада екипа без много искуства и недовољна финансијска средства могу се надомјестити паметним планирањем и добром организацијом. На овом панелу разговарамо са продуцентима и ауторима који су већ имали свој први филм, о њиховим искуствима и савјетима за дебитанте - објашњено је у саопштењу.

Посјетиоци ће на панелу “Алтернативна дистрибуција” моћи да чују нешто више о филмској дистрибуцији у земљама региона, која се још није прилагодила европским токовима.

- Ако су филмски фондови и производња филмова у бившој Југославији доживјели неку врсту ренесансе и дјелимично се прилагодили европским токовима, дистрибуција још заостаје и због тога ријетко имамо прилику да погледамо европске ненационалне филмове који имају регионално биоскопско приказивање - појашњено је у саопштењу.

Поред поменутих, панел “Креативна Европа” обухватиће разговоре о самом програму “Креативна Европа”, који се бави финансирањем, дистрибуцијом, развојем и едукацијом филмских фестивала.

- На овом панелу окупићемо представнике дескова “Креативна Европа” и на њему ћемо разговарати о потенцијалима региона, али и о проблемима на које наилазе апликанти за ове позиве - појашњено је у саопштењу.

Конференцију “Филм форум Бањалука” организују продукцијска кућа “Визарт филм” и деск “Креативна Европа БиХ”.

На конститутивној сједници изабран нови-стари предсједник Народне скупштине Републике Српске

Радионице

Током два дана форума биће одржаване радионице са младим филмским ауторима, глумцима и продуцентима о темама изазова и могућности продукције документарних филмова.

Радионице ће водити Тимка Грин, Борис Митић и Амра Бакшић-Чамо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана