Слобода Мићаловић: Куда сви то журите? Драга Милена, путуј са анђелима Ћетковић: Опет си са Гагом

novosti.rs, B92
Слобода Мићаловић: Куда сви то журите? Драга Милена, путуј са анђелима Ћетковић: Опет си са Гагом

Глумица Милена Дравић умрла је у 79. години. Међу првима се поводом одласка највеће диве српског глумишта огласила глумица Слобода Мићаловић.

- Куда сви то журите? Верујем на боље и лепше место. Хвала на предивним улогама,хвала сто сте великодушно делили са нама живот,хвала на дружењу,хвала сто сте нам Гага и ти показали како ипак може да се буде Господин глумац и Госпођа глумица. Драга Милена,путуј са анђелима - написала је Слобода на Инстаграму испод Миленине фотографије из младости.

Отишла је највољенија глумица која је могла да игра све

Отишла је највољенија и једна од назначајнијих глимица југословенске кинематографије која је могла и умела да игра све, сагласни су Радослав Зеленовић, Иван Јевтић и Воја Брајовић, поводом вијести да је преминула Милена Дравић.

Воја Брајовић

Бард српског глумишта Војислав Брајовић напомиње да отишла глумица која спада у ред најзначајнијих умјетника епохе.

“Њен шарм, срце, радост игре били су непоновљиви... Њени професионални домети су сигурно међу најзначајнијима у историји наше кинематографије, јер је могла и умела да игра све... Њена појава је оставила дубок печат у нашим сећањима и била је привилегија да делимо епоху са њом”, казао је Брајовић.

“И даље не могу да верујем да нас је напустила. Милена је отишла у наша сећања. Драгана и она били су две највољеније особе у нашој професији. Била је свако и најбоља глумица. Ово што ћу да вам испричам можда и није прикладно за новине. Јутрос смо снимали серију “Синђелиће”, а ја сам донео екипи кифлице које је она послала за њене колеге с којима је ранијих година снимала. Требали сте да видите њихова лица. Милена је била наша радост, а ето сада и жалост”.

Радослав Зеленовић

Радослав Зеленовић, врсни позавалац кинематографије и управник Аудио-визуелног архива и Центра за дигитализацију САНУ, каже да је Милена Дравић несумљиво била највећа звијезда југословенске кинематографије.

“Милена је била аутентична филмска звезда. Пођеднако је убедљиво играла у друштвено ангажованим филмовима ''црног таласа'', у комерцијалним комедијама, ратним спектаклима... На велико платно је увек доносила нешто аутентично, своје, непоновљиво, због чега су је колеге и публика обожавали. Имала је харизму и одмереност карактеристичну за највеће звезде у историји кинематографије. Њен аганжман на телевизији и позоришту само је уоквирио изузетну уметничку каријеру”, казао је Зеленовић.

Он је истакао велику наклоност и поштовање публике према Милени Дравић које никада није престајало.

“Пре неколико месеци, на филмским фестивалима на Палићу и у Пули публика је овацијама дочекала и наградила велику диву наше кинематографије. Људи су знали колико је вредна њена каријера и умели су то да награде”, казао је Зеленовић.

Бобан Јевтић

Бобан Јевтић, директор Филмског центра Србије, такође истиче да је отишла несумњиво највећа дива југословенске и српске кинематографије.

“На простору некадашње Југославије каријера Милене Дравић је несумњиво најзначајнија. лако је играла и у екперименталним филмовима и у комерцијалним оставрењима, на телевизији и позоришту, колеге и публика су с пођеднаком оданошћу уживали у њењим улогама”, казао је Јевтић.

Војин Ћетковић: Гага и ти сте поново заједно

Славни глумац, Војин Ћетковић, огласио се на Инстаграму поводом смрти велике српске глумице Милене Дравић, која нас је данас напустила у 79. години.

Он је објавио слику Милене Дравић и њеног покојног супруга и великог глумца Драгана Николића, и написао речи: “Сада сте поново заједно”.

Најпознатије улоге Милене Дравић

Милена Дравић, једна од најпознатијих српских глумица и добитница најпрестижнијих награда у свијету филма, преминула је синоћ у 79. години живота.

Глумила је у више од 100 филмских остварења, а ми вас подсјећамо на неке од најпознатијих.

Секула се опет жени

Секула се опет жени је југословенски филм из 1991. године. Режирао га је Драгослав Лазић, а сценарио је написао Јован Јанићијевић Бурдуш.

Милена Дравић игра улогу Сојке из Мезграје.

Радња:

Послије низа промашених бракова и неузвраћених љубави, а брда дјеце, која су сва остала код њега, Секула рјешава да промијени живот и да се уозбиљи, али изгледа да је за то касно, а искушења су све већа.

Љубавни живот Будимира Трајковића

У овом филмском остварењу из 1977. године, Милена Дравић игра улогу Лепе Трајковић. Фил је режирао  Дејан Караклаић.

Радња

Породица Трајковић гради мостове. То је чинио деда, затим син, а очекује се и од унука Будимира. За њега су, међутим, мостови проклетство, јер се породица стално сели од мјеста до мјеста, што омета његов љубавни живот, који већ воде његови другови. У једном покушају породице да се скраси, момчић доживљава, први пут, потпуну љубав која му помаже да сасвим одрасте и донесе одлуку када се пред породицом Трајковић појави сљедећи мост.

Мој тата на одређено вријеме

У југословенском остварењу из 1982. године, Милена Дравић утјеловила је улогу Свјетлане Милановић.

Филм је режирао Милан Јелић, а поред Милене Дравић глумачку поставу чине још љубиша Самарџић и Никола Којо.

Радња

Самохрана мајка Светлана, њен дванаестогодишњи син и вјечито привремено запослени Синиша западају и даље у разне неприлике. Синиша се најзад одлучи да запроси Светлану, али се управо тада враћа њен бивши муж. Док Синиша, у потрази за сталним послом, претјерује у ревности код заводљиве чланице комисије, муж наговара Светлану да обнове заједнички живот, нудећи јој богатство и путовања. Односи се заплићу све до срећног завршетка који ипак није лишен нових забуна.

Полицајац са Петловог брда

Још једна улога коју је одиграла са Љубишом Самарџићем.

Телевизијска серија која је и данас омиљена како међу старијом популацијом тако и међу млађим генерацијама.

Снимана је 1992-1993 године у режији Михаила Вукобратића , а Милени Дравић припала је главна женска улога Вере.

Серија има дванаест епизода.

Радња

Полицијски инспектор Бошко Симић, има петоро дјеце и четири жене. Спретан у акцијама, необичан отац и „мајка” својој дјеци, непоновљив својим бившим и будућим женама. Све његове бивше супруге су врло успјешне пословне жене, а њихове каријере не остављају нимало времена за породични живот, док Бошко са својом дјецом живи у кући на Петловом брду. Временом његов професионални живот трпи јер његов шеф не жели да толерише стална закашњења и изостајање са посла. Живот његове необичне породице пун је комичних ситуација, али породична љубав помаже да се увијек и из сваке ситуације пронађе најбољи излаз.

Луд, збуњен, нормалан

Хумористична серија која је оборила у још увијек обара све рекорде гледаности.

Почела је са емитовањем 2007. године, а још увијек се снимају нове епизоде.

Милена Дравићглуми Споменку Вихорац.

Серију је режирао Елмир Јукић.

Радња

Прати узбудљиви и комичан живот три генерације породице Фазлиновић.

Ту су свакако још многобројне улоге попут оних у филмовима Козара, Није лако са мушкарцима, Зона Замфирова и многи други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана