Сахрањена Милена Дравић

Б92
Сахрањена Милена Дравић

Дива српске и југословенске кинематографије Милена Дравић сахрањена је данас у Алеји заслужних грађања, у присуству великог броја колега, пријатеља и поштовалаца.

Милена Дравић умрла је 14. октобра у Београду, а сахрањена је поред свог сурпуга, глумца Драгана Николића.

Претходно је у Звездара театру одржана комеморација на којој су о изузетном опусу Милене Дравић, њеној необичној харизми, великој доброти и таленту, аутентичности и љепоти говорили директор Звездара театра, драмски писац и академик Душан Ковачевић, глумци Јелисавета Сека Саблић, Аница Добра, Војин Ћетковић и Бранка Петрић, филмски посленик Радослав Зеленовић, редитељи Јагош Марковић, Дејан Мијач и Стефан Арсенијевић, књижевник и академик Љубомир Симовић и директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић.

Минутом ћутања и говором академика Душана Ковачевића почела је комеморација поводом смрти диве југословенске кинематографије Милене Дравић у Звездара театру.

У испуњеној сали Звездара театра породица, пријатељи, колеге и поштоваоци опраштају се од цијењене умјетнице. Међу присутнима су и Раде Шербеџија, Драган Мићановић, Петар Божовић, Драган Бјелогрлић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић...

Академик Ковачевић је на почетку казао да је Милена Дравић близу 30 година посветила Звездара театру.

"Док чекамо да прође бол због њеног одласка, имамо снаге само за две речи: 'Збогом, Милена'", казао је Ковачевић на почетку свог обраћања присутнима у Звездара тетару.

"Била је веома храбра, јер се годинама борила са страшним данима. Прво борећи се за Драганов живот, а онда и за свој. Обе битке је изгубила. Мени се стално пред очима сцена из филма 'Јутро' када она одлази у неку метафизику живота и смрти, ја сам сигурна да њена душа сада иде према неком свитању", рекла је глумица Сека Саблић, опраштајући се од диве на комеморацији у Звездара театру.

Глумица Бранка Петрић такође се опростила од Милене Дравић.

И Аница Добра била је међу онима који су послали посљедњи поздрав српској диви.

"Већ си отпутовала док сам ја допутовала. Колико прича и слика везаних за тебе. Кад сам почињала да се бавим глумом ти си већ била неприкосновена филмска звезда и онда сам те једног дана срела на неком снимању и позоришту, некако све у исто време. Тада сам упознала праву Милену, топлу, нежну, непосредну, једноставну. Прихватила си ме одмах", рекла је Аница Добра.

Војин Ћетковић присјетио се једног догађаја који се догодио у Пироту 2002. године.

"Угледам Милену Дравић, неколико људи који хода за њом носећи кесе, душеке, тепих, устајем, прилазим, изљубимо се. Питам је стидљиво: 'Милена, да попијемо кафу? каже: 'Долазим за пола сата да причамо о филму, сачекај ме у башти'. Питам на рецепцији шта се то дешава, кажу Милена се усељава. Купила је за свој и Гагин апартман завесе, лустер, лампе, душеке, постељину, јастуке, тепих... Гледа ме тип са рецепције, а ја кажем да имам само један кофер и да не брине", рекао је Ћетковић.


Милена Дравић преминула је 14. октобра у 79. години након тешке болести. Милена Дравић је прије двије и по године остала без супруга, легендарног глумца Драгана Николића, а у то вријеме је и обољела.

Била је једна од најпознатијих српских и југословенских глумица, рођена је 5. октобра 1940. у Београду.

Милена Дравић је у Звездара театру играла 28 година, током којих је остварила улоге у представама "Птиц и Птица" (1987), "Урнебесна трагедија" (1991), "Како потаманити гамад" (1994), "Лари Томпсон, трагедија једне младости" (1996), "Мој отац у борби против ниткова из свемира" (1998).

Представа у којој је најдуже играла је "Лари Томпсон, трагедија једне младости", коју је током 18 година одиграла 314 пута. Дравићева је рођена 5. октобра 1940. године. Глумила је у више од 100 филмских остварења и једина је глумица са ових простора награђена на Канском фестивалу - за улогу Каће у филму "Посебан третман" по сценарију Душана Ковачевића у режији Горана Паскаљевића.

За улогу у филму "Јутро" Пурише Ђорђевића добила је "Златну ружу" на Венецијанском фестивалу, а за улогу у филму "Прекобројна" Бранка Бауера "Златну арену" у Пули, чиме је постала најмлађи лауреат тог ласкавог признања. Дравићевој је у Звездара театру у децембру прошле године уручен и "Добричин прстен" за животно дијело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана