Сахрана Милене Дравић у Алеји залужних грађана

B92
Сахрана Милене Дравић у Алеји залужних грађана

Глумица Милена Дравић преминула је ноћас послије тешке болести у 79. години у Београду.

У Уружењу драмских уметника Србије потврдили су за портал Б92 вест о смрти велике српске глумице, а из Скупштине Београда је саопштено да ће бити сахрањена у Алеји заслужних грађана.


Милена Дравић је прије двије и по године остала без супруга, легендарног глумца, Драгана Николића , а у то вријеме је и обољела.

Била је једна од најпознатијих српских и југословенских глумица, рођена је 5. октобра 1940. у Београду.

Похађала је основну школу “Јанко Веселиновић” у Душановој улици, а потом уписала Прву мушку гимназију.

Глумила је у преко сто филмских остварења. Популарност јој је донијела сарадња са Љубишом Самарџицем.

Најпознатије улоге остварила је у филмовима “Прекобројна”, “Јутро”, “Козара”, “Битка на Неретви”, “Љубавни живот Будимира Трајковића”, “Рад на одређено време”, “Мој тата на одређено време”, “Секула се опет жени”, “Није лако са мушкарцима” и “Зона Замфирова”.

Позната је и као учитељица из култне серије “Приче из Непричаве”, Вера из “Полицајца са Петловог брда”, затим као Вукосава Петровић и Споменка из ТВ–комедија “Позориште у кући” и “Луд, збуњен, нормалан”.

Милена је често играла самохране мајке, сељанке, жене из радничке класе, била је и пионир и ексцентрична јунакиња филмова Црног таласа, а великим дијелом на успјеху у каријери дугује и романтичним комедијама у којима је глумила уз Љубишу Самарџица.

Дравићева је добитница Награде за најбољу споредну глумицу на Канском филмском фестивалу, специјалне награде Златна ружа на Филмском фестивалу у Венецији, најпрестижнијих српских награда Добричин прстен и „Жанка Стокиц” за цијелокупан допринос југословенској и српској кинематографији, награде „Јоаким Вујић”, награде Павле Вуисић на Филмским сусретима у Нишу, четири Златна ћурана на Данима комедије у Јагодини и чак рекордних десет Златних арена на Филмском фестивалу у Пули.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана