Празник филмске умјетности у Требињу

Миланка Митрић
Празник филмске умјетности у Требињу

Требиње - У Дому младих у Требињу свечано је отворен Фестивал медитеранског и европског филма.

На овогодишњој манифестацији, која се одржава шести пут, биће приказано 26 филмова из неколико земаља. Свечаност отварања започела је додјелом награде “Златни платан”, коју су ове године добили Светлана Бојковић и Мето Јовановски. Ова награда ће постхумно бити додијељена и Небојши Глоговцу. Приказан је филм “Ловац” из Хрватске, редитеља Дарија Лоње и Јосипа Жувана, и “Проклети пас”, редитеља Драгана Пешикана из Србије.

Умјетнички директор фестивала Пеђа Милојевић истакао је значај награда, те задовољство због броја филмова на овогодишњем издању фестивала.

- На овогодишњем фестивалу имамо рекордан број филмова из области медитеранског, европског и новог српског филма, као и са тематиком “Херцеговина на филму” и “Омаж лауреатима”. Сви ће премијерно бити приказани у Требињу - рекао је Милојевић.

Његове ријечи потврђује заиста разнолик и богат програм. Међу бројним филмовима који ће бити приказани налазе се филмови из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Србије, Хрватске, Македоније, Словеније, Грчке, Украјине, Француске, Израела, Велике Британије, Марока, Либана Њемачке и Турске.

На програму друге фестивалске вечери, тј. вечерас, биће приказани сљедећи филмови: “У име Јагоде, Чоколаде и Духа светог”, Карла Лулића из Хрватске, “Посљедња црквена звона”, који је режирао Николче Поповски из Македоније, затим филм “Позив”, чију режију потписује Маријакензи Лахлу из Марока, “Цомис Санс”, Невија Марасовића из Хрватске, и филмско остварење “Пепе”, Тома Своша из Велике Британије.

Треће вече је предвиђено за отварање изложбе “Вјечни Небојша” и додјелу награде “Златног платана”, који ће постхумно бити додијељен Небојши Глоговцу. Исте вечери публика ће имати прилику да погледа четири филма: “Тихи кутак Христов” (Србија/Црна Гора), Радислава Јеврића, “Година мајмуна” (Македонија), Владимира Блажевског, “Невидљива рука Адама Смита” (Словенија), Слободана Максимовића, и “Упомоћ” (Француска), филм Бенедикта Брунеа.

Сви филмови ће бити приказани на љетној сцени требињског Дома младих, а фестивал ће трајати до 12. августа.

Организатори фестивала су Танграм центар из Београда и требињски Дом младих, у сарадњи са Медитеран културним центром из Требиња и Алпе Адрија културном мрежом из Беча.

“Златни платан”

Награду “Златни платан”, која се сваке године додјељује глумцима који су дали изузетан допринос европској и медитеранској кинематографији, на овом фестивалу добили су: Милена Дравић, Петар Божовић, Неда Арнерић, Тања Бошковић, Раде Шербеџија, Франко Неро, Љиљана Благојевић и Игор Гало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана