Počeo 75. Filmski festival u Veneciji

Tanjug
Počeo 75. Filmski festival u Veneciji

Filmski festival u Veneciji, poznat i kao “Mostra”, otvoren je sinoć projekcijom filma “Firs Man” (Prvi čovjek) američkog reditelja Damijena Čazela, koji je inače osvojio Oskara za režiju filma “La La Lend”.

 “Prvi čovjek” će se pored 21 filma iz Evrope, Japana, Australije i Amerike takmičiti za “Zlatnog lava” a koji filmovi će biti nagrađeni odlučiće žiri kojim predsjedava reditelj Giljermo del Toro, koji je istovremeno prošlogodišnji venecijanski pobjednik.


Na popularnoj “Mostri”, 75. po redu, biće, između ostalog, prikazani i filmovi Alfonsa Kuarona, braće Koen, Pola Gringrasa, Jorgosa Lantimosa, Lasla Nemeša, Luke Gvadanjina i drugih.

U filmu First man, Čazel je ponovo za glavnu ulogu odabrao Rajana Goslinga, želeći da prikaže putovanje Nila Armstronga koji je 1969. godine prvi kročio na Mjesec kao član misije Apolo 11, prenosi Rojters.

Za razliku od filma Gravitacija nagrađenog Oskarom, a kojim je Čazel otvorio Mostru 2013. i koji je gledaoce “zaveo” gracioznom ljepotom lebdenja iznad Zemlje, u filmu Prvi čovjek radnja je uglavnom smještena u maloj kapsuli odakle Armstrong posmatra Mjesec dok mu se približava, navodi agencija.

Dokumentarni film Emira Kusturice “El Pepe, jedan uzvišeni život” koji govori o bivšem urugvajskom predsjedniku Hose Muhiki biće prikazan u Veneciji van konkurencije.

Kratki igrani film “Strano tijelo” mladog reditelja Dušana Zorića premijerno će biti prikazan u takmičarskom programu “Horizonti”, a u program “Nedelja kritike” uvrštena je crnogorsko-srpsko-katarska koprodukcija “Ti imaš noć” crnogorskog reditelja Ivana Salatića, dok je srpski koproducent je Stefan Ivančić.

Venecijanski festival traje do 8. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana