Ове занимљивости из свијета филма можда (сигурно) нисте знали

B92
Ове занимљивости из свијета филма можда (сигурно) нисте знали

Да ли вам је познато како је настала чувена реплика Роберта Де Нира “You talkin' to me?" или, који редитељ је морао да докаже на суду да глумци филма нису заиста мртви? Знате ли шта је “Вилхемов врисак” и кога је ударио гром на снимању? Откривамо вам одговоре на ова питања, као и мало познате детаље из свијета филмографије.

Једна од култних реплика Роберта де Нира из филма Такси (1976) “Мени се обраћаш?” (You talkin' to me?) заправо је била његова импровизација на основу једне реченице из сценарија у којој само стоји: “Бикл се обраћа себи у огледалу”.

Арнолд Шварценегер је плаћен 21.429 долара за сваку од 700 ријечи које је изговорио у филму “Терминатор 2: Судњи дан”.

Виго Мортенсен није имао намјеру да глуми у “Господару прстенова” док његов син није почео да га моли да то учини.

За потребе снимања сцена са кокаином, Леонардо Ди Каприо и Џона Хил су шмркали измрвљене таблете витамина Б. Хилов организам није добро реаговао на то па је познати глумац добио бронхитис и морао је да буде хоспитализован.

Стивен Спилберг је 2002. године завршио факултет, а као коначан филмски рад предао је филм “Шиндлерова листа” (1993).

Џима Кавизела је ударио гром док је био на крсту за вријеме снимања филма “Страдање Христово”.

Редитељ филма “Ханибал Холокауст” пред судом је морао да докаже да су глумци живи и да нису убијени приликом снимања.

Иако популарни мит каже да је Марлон Брандо стављао у своје образе памучну вату како би одржао чувени говор Вита Корлеонеа из “Кума”, он је то заправо урадио само за аудицију. Пре него што је снимање почело, зубар му је направио неку врсту навлаке која му је омогућила да постигне тачно то што је и на аудицији.

Маска из америчког хорор филма “Врисак” инспирисана је сликом “Крик” Едварда Мунка.

“Господар прстенова: Повратак краља” освојио је 11 Оскара у свих 11 категорија за које је био номинован.

1939. године 1.400 глумица је прошло кроз аудицију за улогу Скарлет О’Харе у филму “Прохујало са вихором”, да би коначно улогу добила Вивијен Ли.

У филму “Петпарачке приче” сви часовници показују 4:20.

Како би била што увјерљивија у филму “Дневник Бриџит Џоунс”, Рене Зелвегер се угојила око 12 килограма и одлучила је да ради мјесец дана у једној издавачкој кучи. Она је промијенила име и акценат да је неко не би препознао, али је ипак држала слику свог тадашњег дечка Џима Керија на свом канцеларијском столу. Људи у компанији су је због овога гледали са чуђењем.

Руси су направили филмску верзију “Хобита” још давне 1985. године и доступна је на Јутјубу

Волт Дизни није дозвољавао Алфреду Хичкоку да снима у Дизниленду због његовог филма “Психо”.

Маска коју носи убица Мајкл Мајерс у филму “Ноћ вјештица” (1978) није првобитни дизајн одијељења задуженог за костиме. Да би уштедели новац они су купили постојећи костим вредан свега два долара - маску капетана Кирка из Звезданих стаза и обојили је у бијело. Тако да Мајк Мајерс заправо носи лице Вилијама Шатнера.

Стенли Кјубрик, познат по свом перфекционизму и понаваљању сцена, снимио је кадар крваве поплаве ходника озлоглашеног хотела из филма “Исијавање” из ''само'' три покушаја. Све би било разумљиво, да за поставку ове сцене није било потребно девет дана. Сваки пут када би крв јурнула низ ходник, Кјубрик се жалио да ''није довољно крвава''. На крају, за поменута три покушаја, Кјубрик је утрошио годину дана снимања.

Дарт Вејдер се у оргиналним “Звезданим ратовима” појављује само 12 минута.

“Слагалица страве”, амерички хорор филм, снимљен је за 18 дана.

Вилхемов врисак је звучни ефекат употребљен у више од 200 филмова од 1951. године. Идентитет особе која је снимила тај врисак никад није откривен.

За снимање филма “Трансформерси: Тамна страна мјесеца” уништено је 532 аутомобила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана