Oskara za najbolji film dobilo ostvarenje Oblik vode

Oskara za najbolji film dobilo ostvarenje Oblik vode 05.03.2018 10:45 | Tanjug

Los Anđeles - Ostvarenje "Oblik vode" meksičkog reditelja Giljerma del Tora nagrađeno je Oskarom za najbolji film, na spektakularnoj ceremoniji koja je noćas održana u Dolbi teatru u Los Anđelesu.

Meksički reditelj dva puta se popeo na podijum gdje su uručivani Oskari, jer je, poslije nekoliko nominacija, najzad dobio priznanje i za najbolju režiju.

"O ovom momentu sam maštao kao dječak u Meksiku. Oskara posvećujem svim mladim rediteljima u cijelom svijetu koji imaju namjeru da snmaju filmove baš onako kako oni hoće", rekao je meksički reditelj i dodao da je poput mnogih drugih imigrant u Ameriku.

On je naglasio da je Amerika njegov dom, "u svakom smislu te riječi".

"Oblik vode" bio je nominovan u 13 kategorija, a nagrađen je samo u četiri.

Oskara za najbolju mušku ulogu dobio je Geri Oldman za ostvarenje "Najmračniji čas"m u kojem je maestralno oživio Vinstona Čerčila.

"Želio bih da se zahvalim svojoj majci koja ima 99 godina i koja je starija od Oskara. Mama, stavi vodu za čaj, stižem, donijeću Oskara", rekao je Oldman i zahvalio se Vinstonu Čerčilu koji mu je "pravio društvo" za vrijeme stvaranja uloge.

Frensis Mekdermond dobila je Oskara za glavnu žensku ulogu u filmu "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju".

Ona je pozvala sve žene u sali da ustanu.

"Ima nas puno u filmskoj industriji u Americi, važno je da razgovaramo međusobno jer imamo svašta da damo toj industriji", rekla je Mekdermond.

Oskara za sporednu mušku ulogu dobio je Sem Rokvel u filmu "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju", a za najbolju žensku sporednu ulogu Elison Dženi u filmu "Ja, Tonja".

Prvog Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja dobio je Čile, u ostvarenju Sebastjana Lejla "Fantastična žena". U tom filmu glavnu ulogu igra transrodna osoba.

Jedno od najvećih iznenađenja na dodjeli Oskara, dogodilo se u kategoriji dokumentarni film.

Priznanje je pripalo ostvarenju "Ikarus" koje govori o navodnom dopingovanju sportista u Rusiji.

Favoriti za ovu nagradu bili su Feras Fajadu za ostvarenje "Poslednji čovjek u Alepu" i Anjes Vardi za "Lica mjesta".

Velika NBA košarkaška zvezda Kobi Brajant nagrađen je za kratki animirani film "Dear basketball " (Draga košarka).© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica