Оскара за најбољи филм добило остварење Облик воде

Оскара за најбољи филм добило остварење Облик воде 05.03.2018 10:45 | Танјуг

Лос Анђелес - Остварење "Облик воде" мексичког редитеља Гиљерма дел Тора награђено је Оскаром за најбољи филм, на спектакуларној церемонији која је ноћас одржана у Долби театру у Лос Анђелесу.

Мексички редитељ два пута се попео на подијум гдје су уручивани Оскари, јер је, послије неколико номинација, најзад добио признање и за најбољу режију.

"О овом моменту сам маштао као дјечак у Мексику. Оскара посвећујем свим младим редитељима у цијелом свијету који имају намјеру да снмају филмове баш онако како они хоће", рекао је мексички редитељ и додао да је попут многих других имигрант у Америку.

Он је нагласио да је Америка његов дом, "у сваком смислу те ријечи".

"Облик воде" био је номинован у 13 категорија, а награђен је само у четири.

Оскара за најбољу мушку улогу добио је Гери Олдман за остварење "Најмрачнији час"м у којем је маестрално оживио Винстона Черчила.

"Желио бих да се захвалим својој мајци која има 99 година и која је старија од Оскара. Мама, стави воду за чај, стижем, донијећу Оскара", рекао је Олдман и захвалио се Винстону Черчилу који му је "правио друштво" за вријеме стварања улоге.

Френсис Мекдермонд добила је Оскара за главну женску улогу у филму "Три билборда испред Ебинга у Мисурију".

Она је позвала све жене у сали да устану.

"Има нас пуно у филмској индустрији у Америци, важно је да разговарамо међусобно јер имамо свашта да дамо тој индустрији", рекла је Мекдермонд.

Оскара за споредну мушку улогу добио је Сем Роквел у филму "Три билборда испред Ебинга у Мисурију", а за најбољу женску споредну улогу Елисон Џени у филму "Ја, Тоња".

Првог Оскара за најбољи филм ван енглеског говорног подручја добио је Чиле, у остварењу Себастјана Лејла "Фантастична жена". У том филму главну улогу игра трансродна особа.

Једно од највећих изненађења на додјели Оскара, догодило се у категорији документарни филм.

Признање је припало остварењу "Икарус" које говори о наводном допинговању спортиста у Русији.

Фаворити за ову награду били су Ферас Фајаду за остварење "Последњи човјек у Алепу" и Ањес Варди за "Лица мјеста".

Велика НБА кошаркашка звезда Коби Брајант награђен је за кратки анимирани филм "Dear basketball " (Драга кошарка).© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица