Нови филм Дејана Зечевића стиже у Бањалуци: Изгредници отварају Пандорину кутију

Александра Глишић
Нови филм Дејана Зечевића стиже у Бањалуци: Изгредници отварају Пандорину кутију

Бањалука – Филм "Изгредници" Дејана Зечевића стиже 8. марта у бањалучки "Синеплекс Палас".

Зечевић каже да се у овом филму бави препознатљивим темама наше свакодневице, проблемима младих, насиљем, недостатком перспективе, али кроз другачију призму.

- Доста смо навикли да се такве приче причају кроз перспективу тих младих људи, који се налазе у животној колотечини, коју не могу да превазиђу, која их носи и не нуди никакву врсту могућности да то посматрају из неке објективније тачке гледишта - рекао је Зечевић.

О томе која питања филм поставља, Зечевић каже да је то Пандорина кутија коју бисмо могли да отворимо.

- У првом слоју су питања везана за генерације младих људи у овом тренутку у овој земљи или уопште у свету, преко осећања да наше животе контролишу неке друге силе којима може да се приступи на различите начине - од неког социјално-политичког до научног приступа, до односа система према младима, немогућности потпуног испољавања онога што је у нама, заробљености одређеним конвенцијама и испразних односа међу људима. Има свашта, али најинтересантнија је тачка из које се ствари посматрају - казао  је Зечевић.

Главни јунаци филма су студенти социологије који ту проблематику посматрају из научне перспективе.

- Они праве социолошки експеримент где покушавају да докажу занимљиву тезу да просторна деструкција може да доведе до социјалне деструкције и кроз цео филм се провлачи та потпуно другачија визура која баца другачије светло на нашу реалност - прича Зечевић.

Филм је, како каже, састављен од реалних елемената, али посматраних кроз једну другачију перспективу и све дјелује мало стилизовано, али и није.

- То је врста мог личног укуса и као филмског гледаоца и као неког ко се бави филмом. Мене заиста занима реалност, али не на један натуралистички начин на који смо навикли у последње време кроз филмове да наилазимо, већ кроз једну особену перспективу - истиче редитељ.

Зечевић је познат по филмовима "ТТ синдром", "Купи ми Елиота", "Непријатељ", "Четврти човек", "Процеп", али и по серији "Војна академија", а каже да "Изгреднике" не може да смјести у неки конкретан жанр.

- Има ту елемената и психолошке драме и трилера и социјалне драме, свега помало и не спада у категорију жанровског филма. Гледајући своју досадашњу каријеру, чини ми се да прогресивно напуштам конкретно жанрове и идем ка једном ауторскијем приступу - рекао је Зечевић.

Додаје да је у новом филму велику пажњу посветио атмосфери.

- Доста акценат бацам на атмосферу и мислим да она треба да одражава унутрашње стање главних јунака и суштину приче. Некада је она диктирана жанром и стилом, некада другим параметрима. Ми смо се одлучили да филм буде црно-бели, доста је слика конституисана геометријски, с обзиром на то да се цела реалност посматра као нека врста геометрије, математике, некаквих формула које можда владају нашом реалношћу - објашњава Зечевић.

Геометрија на филмском платну

Већина филма се догађа на Новом Београду, што је, према ријечима Дејана Зечевића, допринијело утиску геометрије која влада и додаје да се трудио да се "унутрашњи садржај јунака види у слици, да излази кроз фотографију, сценографију, монтажу, музику, костим".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана