Номинације за Оскара потпуно разбјесниле гледаоце

Приредила: Свјетлана Ђуричић
Номинације за Оскара потпуно разбјесниле гледаоце

Лос Анђелес - Први филм у којем главне улоге тумаче само жене и који је режирала жена филм "Чудесна жена" ("Wonder Woman"), није добио ниједну номинацију за 90. додјелу "Оскара", иако је добио похвале и критике и гледалаца.

Није требало дуго да крену прве расправе, након што је објављено да је 13 номинација освојио "Облик воде" Гиљерма дел Тора, осам "Денкерк" Кристофера Нолана и седам "Три билборда испред Ебинга у Мисурију", чијом ће пројекцијом бити отворен 46. ФЕСТ 23. фебруара у Центру "Сава" у Београду.

- Можда није дубокоумни филм, али многи мисле да је заслужио бар једну номинацију због те мале револуције у свијету филма - пише "Унилад".

"Чудесна жена", осим што је важан у пробијању баријера наметнутих женама у Холивуду, филм је и о којем се највише причало прошле године.
На наводну дискриминацију жена у трци за златну статуицу, како тврде обожаваоци, указује и чињеница да је Грета Гервиг тек пета редитељка номинована за признање Америчке филмске академије, док директорка фотографије у филму "Мадбаунд" Рејчел Морисон улази у историју као прва жена која је номинована у тој категорији за најпрестижнију филмску награду. Посебан фокус сваке године је на награди за најбољу режију, која је по многима показатељ родне неједнакости, с обзиром на то да је до сада "Оскара" добила само једна редитељка - Кетрин Бигело за филм "Катанац за бол".
Џордан Пил, редитељ остварења "Гет аут", тек је пети црни филмски стваралац номинован за најбољу режију и трећи чији је филм номинован за најбољи, након Берија Џенскинса прошле године за филм "Мјесечина".

Страни медији скрећу пажњу на номинацију Дензела Вошингтона ("Роман Ј. Исраел, Есљ.") за најбољег глумца који је потиснуо Џејмса Франка ("Дизастер артист"), који је оптужен за сексуално злостављање. Кристофер Пламер, номинован у категорији најбоља споредна улога, замијенио је Кевина Спејсија у филму Ридлија Скота "Цијена живота" који се такође суочио са оптужбама за сексуално злостављање. Можда најнеочекиванији је успјех филма "Фантомска нит" Пола Томаса Андерсона који има четири номинације: за најбољи филм, режију, најбољег глумца (Данијел-Деј Луис) и најбољу споредну женску улогу (Лесли Манвил).

Церемонија

Прошлогодишњу додјеле "Оскара", чији је домаћин био комичар Џими Кимел, путем АБЦ-ја пратило је 32,9 милиона гледалаца. Кимел ће бити домаћин и 90. додјеле, која ће се одржати 4. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана