Njih troje su žive legende Holivuda, a on danas slavi 102. rođendan

Agencije
Njih troje su žive legende Holivuda, a on danas slavi 102. rođendan

Američki filmski institut je 1999. godine objavio spisak legendi zlatnog doba Holivuda. Sa liste koja je brojala 50 najslavnijih imena žive su tri glumačke legende - Sofija Loren (84), Sindi Poiter (91) i Kirk Daglas koji je danas napunio 102. godine.

“Toliko je netrpeljivosti...Želim da ljudi jedni prema drugima budu ljubazniji i da pokazuju više poštovanja”, obijelodanio je glumac svoju rođendansku želju.

On je rekao da će rođendan da proslavi u krugu porodice i prijatelja, među kojima su Stiven Spilberg, Ron Majer i Džefri Kacberg.

Kirk Daglas je najpoznatiji po ulogama u “Spartaku” (1960), kao i u “20.000 milja po morem” (1954). On je u svojoj bogatoj karijeri tri puta osvojio Oskara, kao i počasnog Oscara 1996. godine za životno djelo, odnosno za kreativni i moralni doprinos filmu.

Rođen je kao Isur Danilovič 1916. godine u Njujorku. Njegovi roditelji su bili jevrejski imigranti koji su izbjegli iz današnje Bijelorusije. Isur je 1941. godine, nakon što se pridružio američkoj mornarici, promjenio ime u Kirk Daglas, a služio je u vojsci tokom Drugog svjetskog rata.

Sofiju Loren otkrili na izboru za Mis

Rođena kao Sofija Vilani Ćikolone 1934. godine u Rimu, Sofija Loren jedna je od najpopularnijih glumica italijanskog porijekla koja je osvojila Holivud.

Bila je prva glumica koja je dobila Oskara za film napravljen na stranom jeziku 1962. godine. U pitanju je film “Ćoćara” Vitorija de Sike.

Njen talenat je otkriven kada je kao tinejdžerka učestvovala u izboru za Mis.

Glumila je rame uz rame sa Kerijem Grantom, Marlonom Brandom, Čarlijem Čaplinom, Piterom O'tulom i mnogim drugim imenima koji su oblikovali istoriju filma dvadesetog vijeka.

Glumila je ukupno u 95 filmova, a osvojila 65 nagrada, uključujući 5 Zlatnih globusa i dva Oskara (jedan je bio za Životno djelo 1991 godine).

Bila je udata za producenta Karla Pontija. U braku su proveli 41 godinu postavši jedan od najstabilnijih brakova u svijetu filma ikada. Bili su zajedno sve do producentove smrti, a Sofija se nakon toga više nikada nije udavala, iako je važila za jednu od najseksipilnijih dama Holivuda.

Prvi crnac koji je osvojio Oskara za najboljeg glumca

Oskarovac Sidni Poatje rođen je u Majamiju 1927. godine. Najpoznatiji je po filmovima “Džungla na školskoj tabli”, “U vrelini noći” i “Bjekstvo u lancima”.

Oskara je osvojio 1964. za film “Poljski ljiljani”. Dobio je počasnu nagradu Akademije 2001. za doprinos američkoj kinematografiji. Ostaće upamćen i kao prvi crnac u istoriji koji je osvojio Oskara u kategoriji za najboljeg glumca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana