Њих троје су живе легенде Холивуда, а он данас слави 102. рођендан

Агенције
Њих троје су живе легенде Холивуда, а он данас слави 102. рођендан

Амерички филмски институт је 1999. године објавио списак легенди златног доба Холивуда. Са листе која је бројала 50 најславнијих имена живе су три глумачке легенде - Софија Лорен (84), Синди Поитер (91) и Кирк Даглас који је данас напунио 102. године.

“Толико је нетрпељивости...Желим да људи једни према другима буду љубазнији и да показују више поштовања”, обijелоданио је глумац своју рођенданску жељу.

Он је рекао да ће рођендан да прослави у кругу породице и пријатеља, међу којима су Стивен Спилберг, Рон Мајер и Џефри Кацберг.

Кирк Даглас је најпознатији по улогама у “Спартаку” (1960), као и у “20.000 миља по морем” (1954). Он је у својој богатој каријери три пута освојио Оскара, као и почасног Осцара 1996. године за животно дjело, односно за креативни и морални допринос филму.

Рођен је као Исур Данилович 1916. године у Њујорку. Његови родитељи су били јеврејски имигранти који су избjегли из данашње Бijелорусије. Исур је 1941. године, након што се придружио америчкој морнарици, промjенио име у Кирк Даглас, а служио је у војсци током Другог свjетског рата.

Софију Лорен открили на избору за Мис

Рођена као Софија Вилани Ћиколоне 1934. године у Риму, Софија Лорен једна је од најпопуларнијих глумица италијанског порijекла која је освојила Холивуд.

Била је прва глумица која је добила Оскара за филм направљен на страном језику 1962. године. У питању је филм “Ћоћара” Виторија де Сике.

Њен таленат је откривен када је као тинејџерка учествовала у избору за Мис.

Глумила је раме уз раме са Керијем Грантом, Марлоном Брандом, Чарлијем Чаплином, Питером О'тулом и многим другим именима који су обликовали историју филма двадесетог вijека.

Глумила је укупно у 95 филмова, а освојила 65 награда, укључујући 5 Златних глобуса и два Оскара (један је био за Животно дjело 1991 године).

Била је удата за продуцента Карла Понтија. У браку су провели 41 годину поставши један од најстабилнијих бракова у свijету филма икада. Били су заједно све до продуцентове смрти, а Софија се након тога више никада није удавала, иако је важила за једну од најсексипилнијих дама Холивуда.

Први црнац који је освојио Оскара за најбољег глумца

Оскаровац Сидни Поатје рођен је у Мајамију 1927. године. Најпознатији је по филмовима “Џунгла на школској табли”, “У врелини ноћи” и “Бjекство у ланцима”.

Оскара је освојио 1964. за филм “Пољски љиљани”. Добио је почасну награду Академије 2001. за допринос америчкој кинематографији. Остаће упамћен и као први црнац у историји који је освојио Оскара у категорији за најбољег глумца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана