Највећи фаворит за Оскара плагијат?

Највећи фаворит за Оскара плагијат? 24.02.2018 15:03 | Глас Српске

Лос Анђелес - "Облик воде", конкурент за овогодишњег "Оскара" за најбољи филм, суочен је с тужбом за плагирање у којој се наводи да је његов фантастични заплет о романтичној вези између чистачице и тајанственог ријечног створења узет из једне америчке позоришне представе.

Тужба, подигнута у савезном суду у Лос Анђелесу, наводи како су редитељ Гиљермо дел Торо, филмски студио "Фокс серчлајт" и продуцент Данијел Краус "дрско преписали причу, елементе, ликове и теме" из представе покојног Паула Зиндела из 1969.

"Облик воде" номинован је у највише, чак 13 категорија за "Оскара", укључујући номинације за најбољи филм и најбољег редитеља. Тужба је предата дан након што су гласачки листићи 8.000 чланова Академије за филмске умјетности и науке који гласају предати.

Тужба, коју је поднио Зинделов син Давид, набројала је више од 60 сличности између представе "Дај да чујем твој шапат" и "Облика воде".

Међу њима је и фабула представе и филма о усамљеној спремачици која ради у научној лабораторији током хладног рата, те улази у љубавну везу с ухваћеним воденим бићем и скује план како да га ослободи.

У Зинделовој представи биће је делфин. У филму то је получовјек који живи у води.

Тужба каже да "упркос упадљивим сличностима између представе и очигледно из ње изведеног филма, оптужени се нису удостојили да затраже или да добију уобичајену дозволу" за права на Зинделову представу, нити су га навели као аутора.

"Фокс серчлајт" је негирао тврдње као "неутемељене и у потпуности безвриједне".

Студио је у саопштењу рекао како изгледа да је тужба темпирана "да би се подударила са гласањем за 'Оскара' како би извршила притисак на студио да на брзину постигне договор. Умјесто тога, ми ћемо енергично бранити себе и, самим тим, овај иновативан и оригиналан филм".

"Облик воде" је већ добио "Златни глобус" за најбољи филм и бројне награде за глуму и друге занатске награде филмских критичара у САД и Европи.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица