Марија Бергам, звијезда серије која је одушевила регион: Сенке над Балканом су ме купиле на прво читање

Александра Глишић
Марија Бергам, звијезда серије која је одушевила регион: Сенке над Балканом су ме купиле на прво читање

Када сам први пут прочитала сценарио за серију "Сенке над Балканом" осетила сам да је улога Маје Давидовић за мене. А када су ми јавили да се Драган Бјелогрлић определио за мене то ме је уплашило и размишљала сам да ли ћу све то моћи. Када је реч о послу увек се више бринем и промишљам него да се препуштам еуфорији. На крају, ова серија је постала предивно искуство.

Рекла је ово за "Глас Српске" млада глумица Марија Бергам, јунакиња серије "Сенке над Балканом", која је настала по идеји глумца и редитеља Драгана Бјелогрлића. Већ послије прве епизоде серија је одушевила цијели регион, а поред искусних глумаца изњедрила је и младе умјетнике попут Бергамове.

- Сећам се када сам ишла на кастинг имала сам трему јер сам пре тога због порођаја направила паузу од годину и по дана. Са друге стране, била сам се силно ужелела посла да ми је тај кастинг толико пријао у смислу "коначно нешто ново". И стварно ми се посрећило - каже Бергамова. 

Иако је објективно њена јунакиња негативна, она је од Маје Давидовић направила позитиван лик.

- Баш сам са мојим пријатељима причала како у изградњи лика глумац много доприноси не само својим изгледом, бићем, гласом него и доживљајем лика. Онако како глумац лик доживи тако га и интерпретира. И ту је много битно, дакле сам глумац ће одредити мотиве лика, разлоге зашто нешто ради или не ради и доста ће на тај начин одредити одређеног јунака - прича глумица уз напомену да је нашла оправдање за своју антихероину.

Мају је, каже, прочитала на занимљив, позитиван начин.

- Потрудила сам се да све то лоше, негативно код ње као особе нађем добро оправдање и утемељење у њеном детињству, животним околностима. Такође, за све што она ради потражила сам добре и искрене мотиве. И онда се ту догоди да и лик који заправо има лоше поступке делује другачије, кад загребете испод површине. Када уђете у њену личност заиста можете да је заволите и да саосећате са њом, да вам постане на неки начин блиска. Е то се мени управо догодило - истиче Бергам.

Додаје да то није био случај само са њеном улогом, него и са још неким из серије "Сенке над Балканом".

- Мене је највише изненадила трансформација Кројача којег тумачи Ненад Јездић. Нисам очекивала да ће Кројач постати позитиван. То је за мене био шок, заиста велики обрт - примјећује Бергамова.

Атмосфера на снимању серије описује као предивну.

- Док смо радили све време се осећало да људи верују у пројекат, да су свим срцем у томе, да раде као да је нешто њихово лично. То је оно што памтим, што ће ми највише остати у сећању - присјетила се глумица.

Иако у серији тумачи главну женску улогу људи је најчешће не препознају на улици.

- Из куће излазим без шминке, једноставно обучена. Мислим да људи не очекују да ме виде у том издању. Врло ретко ме неко препозна на улици и заустави. Мада се понекад возим и јавним градским превозом. Такође, публика серије која ме прославила нису деца, а деца су најажурнија у прилажењу омиљеним глумцима. Не радујем се тој врсти популарности - признаје Бергамова.

Док се одмара од снимања у преговорима је за два-три филма и једну серија, али све је још неизвјесно.

- Знам да ништа нећу радити наредних два-три месеца чему се бескрајно радујем. Препоносна сам што сам имала прилику да будем део озбиљног професионалног пројекта и то је посебна част. А сада уживам у одмору - каже глумица која је у браку са глумцем Рашом Буквићем.

За брак између двоје глумаца каже да има и предности и мана.

- Дивно је да се у потпуности разумемо што се тиче посла, ту нема неких проблема. Али је и тешко да се ускладимо са плановима снимања. Када нешто почињемо да радимо исти месец тешко је организовати приватни живот. Мој муж ради толико пројеката и датуми снимања се померају непрестано. Планирам два дана унапред, а већ трећи не смем да тврдим шта ће да буде. То је мало незгодно, али навикли смо се - рекла је Бергам.

Прије двије године је постала мајка, а од тада је, каже, другачије посложила приоритете.

- Улога мајке учини да жена боље разликује битно од небитног. Приоритети се промене, неким стварима престане да се даје значај у односу на раније. Живот се јасније и тачније сагледа кад се постане родитељ - закључила је Бергамова.

Снимање на дебелом минусу уз смијех

- Доста смо се смејали на снимању "Сенки над Балканом", било је предивних глумаца, духовитих људи на сету. Не знам ко је био духовитији, ко је био симпатичнији, иако су били тешки услови за рад. Била је јака зима, снимали смо напољу, много сати у континуитету. У једном периоду смо сви дошли на ивицу издржљивости - каже Марија Бергам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана