Majkl Daglas o srpskom glumcu: Bio sam njegov usvojeni sin

B92
Majkl Daglas o srpskom glumcu: Bio sam njegov usvojeni sin

“Naučio sam sve od Karla. Karl je imao dve ćerke, ali ja sam bio njegov usvojeni sin. Nikada neću moći dovoljno da se zahvalim Karlu što me je naučio da slušam druge ljude, što je prava umjetnost”, istakao je Daglas, koji se prisutnima u Jugoslovenskoj kinoteci obratio putem video-prenosa na otkrivanju spomenika američkom glumcu srpskog porijekla Karlu Maldenu, čije je pravo ime bilo Mladen Sekulović,

Na isti način prisutnima su se obratili slavni dirigent Zubin Mehta i Maldenove ćerke.

Majkl Daglas i ćerke Karla Maldena trebalo je da dođu u Srbiju u julu ove godine, kada je prvobitno najavljeno otkrivanje spomenika. Međutim, nije im javljeno da spomenik nije završen.

Oni su se u utorak uključili putem video-prenosa.

Majkl Daglas javio se prisutnima uz riječi: “Pozdrav za Srbiju”.

“Mnogo mi je žao što danas ne mogu da budem u Beogradu da odam počast mom dragom srpskom i američkom prijatelju, mom mentoru Mladenu Sekuloviću”, rekao je glumac i nastavio: “Ponosan sam što će dobiti ovaj divni spomenik u svojoj domovini. Imao sam privilegiju da radim četiri godine sa Karlom, šest dana u nedjelji, po osam i po mjeseci svaki put.”

Majkl Daglas je istakao da su on i Malden zajedno snimili 104 sata programa za televiziju i da je Karl zaista bio njegov mentor.

“Naučio sam sve od Karla. Karl je imao dvije ćerke, ali ja sam bio njegov usvojeni sin. Nikada neću moći dovoljno da se zahvalim Karlu što me je naučio da slušam druge ljude, što je prava umjetnost”, istakao je Daglas i dodao da je radna etika Karla Maldena bila bez premca, kao i da je bio predivan čovjek.

“U mislima sam sa njegovom prelijepom ženom Simonom, koja je i dalje sa nama. Pružam svesrdnu podršku svim njegovim srpskim prijateljima i mnogo vam hvala što odajete počast Karlu Maldenu, velikom, velikom čovjeku”, završio je Daglas svoje obraćanje.

Ćerke slavnog glumca Mila i Karla Malden takođe su se putem snimka javile prisutnima.

“Mnogo nam je žao što ne možemo da budemo danas sa vama da proslavimo ovaj događaj i počast koju ste mu ukazali. Njemu je srpsko porijeklo mnogo značilo i bio bi oduševljen na ukazanom poštovanju”, rekle su one u zajedničkom govoru.

Posebno su zahvalile Denu Tani, koji je inicirao podizanje spomenika njihovom ocu.

“Karl Malden je jedan od najvećih holivudskih glumaca”, započeo je svoj govor Zubin Mehta.

“Zauvijek će ostati upamćen, ne samo po filmovima, već i zbog tv serija. Glumio je rame uz rame sa velikim glumcima, poput Marlona Branda, a njegova gluma neće biti zaboravljena nikad. Pozdravljam Beograd što mu je podigao ovaj izuzetan spomenik. Karl Malden ga je zaslužio. Sve najbolje i žao mi je što nisam tu sa vama”, istakao je slavni dirigent.

Otkrivanju spomenika glumcu nagrađenom Oskarom prisustvovali su premijerka Ane Brnabić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, njegov zamjenik Goran Vesić, ambasador SAD Kajl Skot i drugi.

Pravo ime Karla Maldena je Mladen Sekulović. Rođen je 22. marta 1912. godine u Čikagu. Otac mu je bio Srbin, a majka Čehinja. Kada je počeo profesionalno da se bavi glumom, prihvatio je savijet i promenio ime i prezime.

Stalno je isticao svoje srpsko porijeklo, a u svojim filmovima koristio je svaku priliku da kroz različite uloge pomene prezime Sekulović.

Snimio je 65 filmova, a neki od najpoznatijih su: “Tramvaj zvani želja”, “Na dokovima Njujorka” i “Paton”. U Beogradu je glumio u filmu “Suton”. Značajna je i njegova uloga u TV seriji iz sedamdesetih “Ulice San Franciska”.

Igrao je rame uz rame sa Marlonom Brandom, Vivijen Li, Stivom Mekvinom, Majklom Daglasom, Kim Hanter i mnogim drugim holivudskim legendama.

Dobio je Oskara za sporednu ulogu u filmu “Tramvaj zvani želja” iz 1951. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana