Мајкл Даглас о српском глумцу: Био сам његов усвојени син

B92
Мајкл Даглас о српском глумцу: Био сам његов усвојени син

“Научио сам све од Карла. Карл је имао две ћерке, али ја сам био његов усвојени син. Никада нећу моћи довољно да се захвалим Карлу што ме је научио да слушам друге људе, што је права умjетност”, истакао је Даглас, који се присутнима у Југословенској кинотеци обратио путем видео-преноса на откривању споменика америчком глумцу српског поријекла Карлу Малдену, чије је право име било Младен Секуловић,

На исти начин присутнима су се обратили славни диригент Зубин Мехта и Малденове ћерке.

Мајкл Даглас и ћерке Карла Малдена требало је да дођу у Србију у јулу ове године, када је првобитно најављено откривање споменика. Међутим, није им јављено да споменик није завршен.

Они су се у уторак укључили путем видео-преноса.

Мајкл Даглас јавио се присутнима уз ријечи: “Поздрав за Србију”.

“Много ми је жао што данас не могу да будем у Београду да одам почаст мом драгом српском и америчком пријатељу, мом ментору Младену Секуловићу”, рекао је глумац и наставио: “Поносан сам што ће добити овај дивни споменик у својој домовини. Имао сам привилегију да радим четири године са Карлом, шест дана у недјељи, по осам и по мјесеци сваки пут.”

Мајкл Даглас је истакао да су он и Малден заједно снимили 104 сата програма за телевизију и да је Карл заиста био његов ментор.

“Научио сам све од Карла. Карл је имао двије ћерке, али ја сам био његов усвојени син. Никада нећу моћи довољно да се захвалим Карлу што ме је научио да слушам друге људе, што је права умјетност”, истакао је Даглас и додао да је радна етика Карла Малдена била без премца, као и да је био предиван човјек.

“У мислима сам са његовом прелијепом женом Симоном, која је и даље са нама. Пружам свесрдну подршку свим његовим српским пријатељима и много вам хвала што одајете почаст Карлу Малдену, великом, великом човјеку”, завршио је Даглас своје обраћање.

Ћерке славног глумца Мила и Карла Малден такође су се путем снимка јавиле присутнима.

“Много нам је жао што не можемо да будемо данас са вама да прославимо овај догађај и почаст коју сте му указали. Њему је српско поријекло много значило и био би одушевљен на указаном поштовању”, рекле су оне у заједничком говору.

Посебно су захвалиле Дену Тани, који је иницирао подизање споменика њиховом оцу.

“Карл Малден је један од највећих холивудских глумаца”, започео је свој говор Зубин Мехта.

“Заувијек ће остати упамћен, не само по филмовима, већ и због тв серија. Глумио је раме уз раме са великим глумцима, попут Марлона Бранда, а његова глума неће бити заборављена никад. Поздрављам Београд што му је подигао овај изузетан споменик. Карл Малден га је заслужио. Све најбоље и жао ми је што нисам ту са вама”, истакао је славни диригент.

Откривању споменика глумцу награђеном Оскаром присуствовали су премијерка Ане Брнабић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, његов замјеник Горан Весић, амбасадор САД Кајл Скот и други.

Право име Карла Малдена је Младен Секуловић. Рођен је 22. марта 1912. године у Чикагу. Отац му је био Србин, а мајка Чехиња. Када је почео професионално да се бави глумом, прихватио је савијет и променио име и презиме.

Стално је истицао своје српско поријекло, а у својим филмовима користио је сваку прилику да кроз различите улоге помене презиме Секуловић.

Снимио је 65 филмова, а неки од најпознатијих су: “Трамвај звани жеља”, “На доковима Њујорка” и “Патон”. У Београду је глумио у филму “Сутон”. Значајна је и његова улога у ТВ серији из седамдесетих “Улице Сан Франциска”.

Играо је раме уз раме са Марлоном Брандом, Вивијен Ли, Стивом Меквином, Мајклом Дагласом, Ким Хантер и многим другим холивудским легендама.

Добио је Оскара за споредну улогу у филму “Трамвај звани жеља” из 1951. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана