Kusturica: Priča o ženi koja je spasavala srpsku djecu iz Jasenovca

Srna
Kusturica: Priča o ženi koja je spasavala srpsku djecu iz Jasenovca

Beograd - Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je danas u Beogradu da će snimiti film o Jasenovcu u kojem su ustaše ubile oko 700.000 Jevreja, Srba, Roma i antifašista, te da će u središtu budućeg ostvarenja biti austrijska državljanka ličkog porijekla koja je spasavala djecu iz tog logora smrti.

“Ovde postoji jedna divna ideja da se, poput Spilbergovog filma koji je napravljen mnogo godina nakon Drugog svjetskog rata, napravi priča o tome kako je neko spasavao djecu. Taj neko je Ličanka, Srpkinja, a djeca koja su tu bila su dominantno srpska. Tu su, naravno, bili i pripadnici Jevreja i Roma”, naveo je Kusturica na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom kulture i informisanja Srbije Vladanom Vukosavljevićem. Kusturica nije iznio više detalja o budućem filmu, ali je potvrdio da će biti autor scenarija, te da će na tom poslu imati i saradnike.

“Sigurno ću biti ja sa još nekim. Moja ideja je da prvo napišem sinopsis, pa da da tek onda uvedem nekog drugo da zajedno radimo na scenariju”, rekao je Kusturica i napomenuo i da će sa Amerikancima prethodno snimiti film o genocidu u Sudanu.

On je istakao da dva događaja određuju period završetka Drugog svjetskog rata - putovanje u Južnu Ameriku svih ratnih zločinaca i upad partizana u Jasenovac, kada je zapravo završen rat.

Prema njegovim riječima, partizani su zapravo pokupili dokumente iz Jasenovca i time omogućili da se ispuni ranije postignut kompromis Josipa Broza Tita i Vatikana da se ne priča o Jasenovcu.

Vukosavljević je istakao da srpska kinematografija nije snimala praktično nijedan film o genocidu nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ i da Ministarstvo želi da pomogne da to konačno bude učinjeno.

“Uspeli smo da postignemo načelni dogovor, da se Kusturica pozabavi tom temom i pokuša, sa saradnicima koje sam izabere, da napiše scenario. Onda bismo 2020. ili 2021. godine, uz napore Ministarstva i njegove, pokušali realizovati još jedan značajan projekat”, rekao je Vukosavljević.

Podsjetivši da su sve svjetske kinematografije snimale brojne filmove o Drugom svjetskom ratu, on je rekao da želi da podstakne i druge autore da se pozabave kulturom sjećanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana