“Кости” причају о времену без наде и система

Миланка Митрић
“Кости” причају о времену без наде и система

Бањалука - Серија говори о времену, постратовском, о граду Бањалуци и људима који живе овдје. Прича је о два човјека - један је дошао у овај град, а један је генерацијама у Бањалуци. Имају различите стартне позиције, али обојица су рањени из истог оружја.

Живе у једном времену у ком нема ни наде ни система. Та болест, мука и ситуација их спаја.

Рекао је ово сценариста серије “Кости” Никола Коља Пејаковић. Поменута серија је дио трилогије која је почела серијом “Месо”, а завршиће се “Кожом”. Снимање серије, у режији Саше Хајдуковића, почело је прије тринаест дана, а локација коју је и “Глас Српске” посјетио била је у Стричићима, на Мањачи, након које ће екипа серије наставити рад у Бањалуци.

Пејаковић је додао да је, за разлику од “Меса”, серијама једино заједничко што је локација Бањалука и да поменута трилогија треба да буде својеврсни приказ овог времена. Вријеме радње “Костију” је 2025. година.

- Жеља је била нас из “Босонога” продукције и нас аутора да оставимо свједочанство о овом времену, како га ми видимо. Сви га осјећамо, чини ми се, на исти начин. Све нас таре исти проблем - казао је Пејаковић.

Глумац Јово Максић игра једног од главних ликова Косту. Другог лика, како је раније најављено, глуми Љубиша Савановић.

- Ово је социјална прича, где се прожима више људских судбина, где су у центру двојица људи Коста, који су изван миљеа који је у серији доминантан и њихов живот и борба кроз живот и недаће, материјалистички свет, недостатак емпатије, лажних пријатељстава и лажног живота. Ово није локална, већ глобална прича. Мој лик се сналази у свему томе, негде покушава да плива у узбурканој води, све док се неке ствари не преплету у његовом животу и он не одлучи да се супротстави свему томе - објаснио је Максић.

Дејан Аћимовић је један од ликова које ће публика моћи да гледа у “Костима”, а глумиће адвоката Ђуру Ковача.

- То је један особен, специфичан и несвакидашњи лик. Није поетичан, али је мало презахтјеван. Човјек, дошао са села, узео паре и постао битан - појаснио је укратко свој лик Аћимовић.

До почетка јула кроз сет ће проћи више од 50 глумаца и преко 500 статиста, а гледаоци ће имати прилику да серију погледају сљедеће године.

- Још смо на почетку. За сада је све у реду. Презадовољни смо како све изгледа и напредује. Надам се да ћемо наставити тако - изјавио је режисер серије Саша Хајдуковић.

У серији ће, поред поменутих, глумити и Жељко Еркић и Александар Бланић, а како је Хајдуковић навео, и Борис Исаковић, Милица Јаневски, Љубомир Бандовић и други.

- Два мјесеца смо у интензивним припремама и пробама са глумцима. То је већ узело маха, сав тај рад на пробама се види. Све иде поприлично глатко - додао је Хајдуковић.

Копродукција

Продуценткиња серије и директорица “Босонога” продукције, Бранкица Јанковић навела је да ће серија “Кости” имати 10 епизода и да није планирано снимање филма. Серија је рађена у копродукцији са Радио-телевизијом Србије.

- РТС има готово стопостотна права на овај ауторски пројекат и он га у цјелости финансира, и не знам да ли ће они даље да га уступе за емитовање. Претпостављам да хоће - навела је Јанковићева.

Генерални директор РТС-а Драган Бујошевић навео је да би серија требало да буде приказана у Српској.

- “Месо” је једна од најбољих ствари које је РТС урадио у последње четири године, а квалитет “Меса” је био разлог због којег смо одлучили да наставимо сарадњу и када су нам из “Босоноге” понудили сценарио, ми смо то прихватили. Кости би требало да иду или у пролеће или у јесен наредне године - нагласио је Бујошевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана