Klasik iz 1934. na tronu

Glas Srpske
Klasik iz 1934. na tronu

Los Anđeles - Film "Dogodilo se jedne noći" iz 1934. godine izabran je za najbolji ljubavni film svih vremena, po mišljenju filmskih kritičara.

"Biznis insajder" je napravio listu najboljih filmova ovog žanra, a u obzir su uzeti i glasovi publike. Ovu američku romansu režirao je Frank Kapra. U centru priče su razmažena bogatašica (Klodet Kolber) i novinar (Klerk Gejbl) koji se prvo svađaju, ali na kraju se zaljube. Po mišljenju mnogih kritičara, to je jedan od najboljih filmova kinematografije koji je postavio nove standarde.

Film se nalazi na listi 250 najboljih filmova kinematografije na sajtu IMDb.com.

Takođe, ovaj film je 27. februara 1935. postao prvo ostvarenje koje je dobilo pet "Oskara" - za najbolji film, režiju, najboljeg glumca i glumicu i najbolji adaptirani scenario.

Bilo je to veliko iznenađenje na sedmoj dodjeli "Oskara". Niko nije očekivao da će ovaj film išta dobiti, a posebno ne da će potući konkurenciju i ući u istoriju filma kao prvi koji je uzeo "velikih pet" nagrada.

Glumica Klodet Kolber je bila sigurna da neće dobiti nagradu pa je pošla na put vozom, ali su je članovi Akademije izveli iz voza, odvezli na svečanost da primi nagradu u putnom kostimu, te je vratili nazad da ide svojim putem. I ona i Klerk Gejbl nisu čak ni htjeli da glume u tom filmu, a čak je govorila da ne voli reditelja Frenka Kapru.

Klerk Gejbl je morao prihvatiti ulogu kao kaznu od svog studija iako nije bio oduševljen scenarijem, a Klodet Kolber je često govorila da je ovo najgori film koji je snimila. Gejbl je promijenio mišljenje nakon što je vidio gotov film, dok je Kolberova i dalje izjavljivala da joj se ne sviđa. Poslije dodjela "Oskara" samo je rekla: "Hvala, gospodine Kapra".

Film "Dogodilo se jedne noći" bio je nominovan za najbolji film na Venecijanskom filmskom festivalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana