Gran pri Prvog kadra za “Nuklearne sjenke”

Danko Kuzmanović
Gran pri Prvog kadra za “Nuklearne sjenke”

Zvornik - Gran pri “Stećak kneza Pavla” za najbolji film 12. međunarodnog filmskog festivala “Prvi kadar” dodijeljen je poljskom autoru Mareku Leščevskom za film “Nuklearne sjenke”.

Stručni žiri je objasnio da su “Nuklearne sjenke” iznenađujuće zrelo ostvarenje mladog autora Leščevskog, te da film besprijekorno stilizovanim filmskim jezikom, bez ijedne izgovorene replike, oslikava posljedice sveopšte nuklearne katastrofe vodeći kroz opustošeni postapokaliptični svijet.

Nagrada koja nosi naziv “Kapija Zvornika”, a koja se dodjeljuje za najbolju režiju, pripala je Rozi Hani Cigle iz Njemačke za dokumentarni film “Porodični život”.

- Cigle nam, naoko hladnim, realističkim i objektivnim rediteljskim postupkom, sa dugim kadrovima, u usporenom montažnom ritmu i bez pokreta kamere, u maniru velikih sjevernoevropskih slikara realista, prezentuje život jedne porodične zajednice na izolovanom seoskom imanju - navodi žiri u saopštenju.

Najbolji kratki igrani film u selekciji “Kratke priče” je “Pravi muškarac ne plače”, autora Lukasa Kastana”, te mu je dodijeljena nagrada “Pečat Kneza Pavla”.

Kastan je sa iskrenom empatijom i uz upečatljiv i diskretan glumački nastup Alfonsa Lare u ulozi oca, na svjež i originalan način prezentovao mnogo puta ispričanu priču o hendikepiranom dječaku koji, uprkos velikoj želji, neće uspjeti da ostvari svoje snove, stoji u sižeu filma.

Nagradu “Pečat kneza Pavla” za najbolji film u selekciji “U fokusu” dobilo je ostvarenje “Anatomija čuda”, autora Alesandre Kalesie.

“Pečat kneza Pavla” za najbolji dokumentarni film u selekciji “Eks-Ju u fokusu” otišao je u ruke Aleksandra Reljića za film “Enkel”, dok je “Pečat kneza Pavla” za najbolji kratki igrani film u selekciji “Eks-Ju kratki” pripao ostvarenju “Posljednji zapis Leonida Šejke” Zlatka Stojilovića.

Najbolji studentski dokumentarni film u selekciji “Novi pogledi” je “Obeleženi” Jovana Dopuđe, a najbolji studentski kratki igrani film je “Kineski zid” Aleksandre Odić.

Specijalne nagrade dobili su kratki dokumentarni filmovi “Kratki obiteljski film” Igora Bezinovića za autentičan rediteljski pristup ispitivanju istine i “Isti” Dejana Petrovića za izuzetno dokumentarno svjedočanstvo o relativnosti poimanja ljudske slobode.

Specijalne nagrade dodijeljene su i dokumentarnom filmu Radoslava T. Stanišića “Neprilagođeni filmski grof” za “kompleksan uvid u autorski opus jednog nepravedno zanemarenog filmskog stvaraoca Mila Đukanovića, koji je dao izuzetan doprinos razvoju jugoslovenske, crnogorske i srpske filmske umjetnosti”, kako stoji u saopštenju žirija, te kratkom igranom filmu “Marija” Juraja Primorca za priču o traganju za milošću i pravdom u haosu savremenog svijeta.

Specijalne diplome

Specijalne diplome dobio je film “Čelične ratnice” Jelene Mile, za spoj posebnog korišćenja dokumentaristike u igranom filmu o ženama dobrovoljcima u Prvom svjetskom ratu i ratovima na Balkanu, te Radoslav T. Stanišić za specifično uvezivanje ideje i arhivske građe u oblikovanju filmske figure reditelja Mila Đukanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana