Filmsko veče sjećanje na Nebojšu Glogovca

Agencija
Filmsko veče sjećanje na Nebojšu Glogovca

Pale - Kinoteka Republike Srpske organizovala je u Kulturnom centru u Palama projekciju filma Gorčina Stojanovića "Ubistvo s predumišljajem" (1995), sa Nebojšom Glogovcem u jednoj od glavnih uloga.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević rekao je prije projekcije u utorak uveče da je film prikazan u okviru programa "Filmoteke" kao znak sjećanja na velikog srpskog glumca koji je nedavno preminuo.

Pandurević je podsjetio da je prva sporedna uloga Nebojše Glogovca bila u filmu "Vukovar, jedna priča", ali da je filmom "Ubistvo s predumišljajem", tumačeći lik glavnog junaka, u 26. godini pokazao glumačke vještine.

- Glogovac je bio zanimljiv čovjek koji je u mladim godinama odigrao veličanstvenu ulogu. Stvarao je 23 godine, odigrao 30 uloga u 30 filmova, igrao u sedam televizijskih serija, a njegova posljednja serija u kojoj je igrao i nije je pogledao jesu "Nemanjići" - kazao je Pandurević.

Dodao je da je Glogovac pripadao generaciji umjetnika koja je za kratko vrijeme napravila genijalna djela i istakao da je "Ubistvo s predumišljajem" na neki način kruna ovog glumca.

- U ovom filmu pojavljuje se kao lik koji ima sve vrijednosti patriotizma i iskrenosti - rekao je Pandurević.

Nebojši Glogovcu je uloga u "Ubistvu s predumišljajem" donijela i prvo veliko priznanje - nagradu "Car Konstantin" za najbolju mušku ulogu na Filmskom festivalu u Nišu 1995. godine.

Igrao je i u filmovima "Do koske", "Bure baruta", "Ranjena zemlja", "Normalni ljudi", "Munje", "Bumerang", "Kad porastem, biću Kengur", "Klopka", "Država mrtvih", "Žena sa slomljenim nosem", "Jednaki", "Branio sam Mladu Bosnu", "Enklava", "Za kralja i otadžbinu", "Ustav Republike Hrvatske", "Saga o tri nevina muškarca", "Slučajevi pravde"...

U postprodukciji su i njegovi filmovi "Južni vetar", "Apsurdni eksperiment" i "Zaspanka za vojnike". Sarađivao je sa istaknutim filmskim rediteljima Goranom Paskaljevićem, Ljubišom Samardžićem, Srdanom Golubovićem, Radivojem Andrićem, Olegom Novkovićem, Rajkom Grlićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana