Филмом Милоша формана почела “Филмотека”

Срна
Филмом Милоша формана почела “Филмотека”

Пале - Филмом “Гори, гори, моја госпођице!”, америчког редитеља чешког поријекла Милоша Формана, вечерас је на Палама почела тродневна “Филмотека” коју организује “Кинотека” Републике Српске.

“Филмотека” ће се одржавати у амфитеатру Економског факултета Пале с почетком у 19.00 часова, а улаз је бесплатан.

Филмски архивиста Кинотеке Борис Чворо рекао је новинарима да ће бити приказан циклус комедија Милоша Формана, Питера Богдановича и Вудија Алена.

Чворо је рекао да је филм који је приказан вечерас из 1967. године и Форманово је посљедње остварање на чешком језику.

“Филм је забрањен у тадашњој Чехословачкој јер је, због приказа корупције локалне заједнице и колапса, па чак и добронамјерних планова, нашироко интерпретиран као сатира источневроспких комунистичких система”, навео је Чворо.

Чворо је нагласио да се труде да “Филмотеку” одржавају мјесечно, те да би сљедећа требало да буде крајем фебруара.

Посјетилац Биљана Савић каже да јој је драго што се на Палама одржавају овакве манифестације, али да јој је жао што многи очигледно нису били упознати о овоме, па је “Филмотека” вечерас слабије посјећена.

За сутра је планирано приказивање филма Питера Богдановича “Што те тата пушта саму?” са Барбаром Стрејсенд и Рајаном ОжНилом у главним улогама.

Удружење америчких филмских сценариста наградило је тај филм за најбољи оригинални сценарио за комедију, који је остварио велики финансијски успјех. Био је трећи филм са највећом зарадом у биоскопима 1972. године.

За четвртак, 31. јануар, на програму је класик Вудија Алена “Пурпурна ружа Каира” из 1985. године. Ријеч је о четвртом од укупно 13 филмова које су снимили Вуди Ален и Миа Фероу.

Филм је номинован за “Оскара” за најбољи оригинални сценарио, а у тој категорији је освојио “Златни глобус”. Осим награде за најбољи сценарио, Британска филмска академија наградила је ово остварење за најбољи филм из 1985. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана