Филм Мартина Мекдоне привукао бањалучку публику

Глас Српске
Филм Мартина Мекдоне привукао бањалучку публику

Бањалука - Филм "Три плаката изван града" Мартина Мекдоне, који има седам номинација за "Оскара", привукао је бањалучку публику која је данима прије домаће премијере резервисала улазнице.

Остварење које је јуче стигло на репертоар бањалучког "Синеплекса Палас" недавно је тријумфовало на додјели БАФТА награда у Лондону.

- Ова црна комедија је већ освојила бројне награде на престижним филмским фестивалима, четири "Златна глобуса" и седам номинација за "Оскара", укључујући номинацију за најбољи филм и најбољу главну женску улогу. Редитељ и сценариста Мартин Мекдона је већ познати публици по филму "Седам психопата", али ово је свакако његов највећи успјех до сада - каже портпарол "Синеплекса Палас" Марина Поповић.

Глумачку екипу филма чине Франсес Мекдорманд, Сем Роквел и Вуди Харелсон, а Поповићева истиче да је бањалучка публика заинтересована за ову причу још од почетка сезоне додјеле награда.

У главној улози је добитница "Оскара" Франсес Мекдорманд, којој предвиђају ову престижну награду и за лик несрећне мајке Милдред.

Филм "Три плаката изван града" освојио је пет награда Британске академије за филм и ТВ, укључујући и ону за најбољи филм. Осим те, добио је и награде за најбољи британски филм, главну глумицу, споредног глумца и оригинални сценарио.

Мекдона је инспирацију за филм добио прије двадесет година када је једном приликом угледао билборде покрај пута који су јавност подсјећали на неријешен злочин. Гњев и очај којима су билборди одисали били су толико опипљиви да су му се урезали у сјећање и остали уз њега све док није осмислио праву причу која би пренијела те снажне емоције.

Драма

"Три плаката изван града" је трећи филм Мартина Мекдоне, британско-ирског сценаристе и редитеља са специфичним талентом за вјешто мијешање бруталне црне комедије и дубоко дирљиве драме. Његова претходна два филма остварила су значајан успјех и код гледалаца и код критике. Његова драма "Усамљени запад" постављена је у децембру прошле године на сцену Народног позоришта РС у режији Белинде Божичковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана