Debitant prvi, horor na začelju liste najboljih prošlogodišnjih filmova.

Glas Srpske
Debitant prvi, horor na začelju liste najboljih prošlogodišnjih filmova.

Los Anđeles - Najpoznatiji svjetski mediji koji prate sedmu umjetnost napravili su listu najboljih prošlogodišnjih filmova.

Film "Bježi", debitantsko ostvarenje reditelja Džordana Pila, zauzeo je prvo mjesto. U centru priče nalazi se mladi Afroamerikanac koji upoznaje porodicu svoje bijele djevojke, nakon čega upada u vrtlog strašnih, rasizmom pogonjenih događaja. Ovaj specifičan horor sa elementima satire pobrao je brojne pozitivne kritike, prema kojima je okarakterisan kao u isto vrijeme smiješan i strašan, ali i provokativno istinit.

Na drugom mjestu je "Blejd Raner 2049", nastavak kultnog naučnofantastičnog trilera iz 1982. godine. To je mračna priča smještena u postapokaliptični svijet budućnosti, za čiju režiju je kanadski reditelj Denis Vilnev dobio izuzetne ocjene.

"Vozač" je na poziciji broj tri. Vozač Bebi je u stanju da utekne svakoj policijskoj potjeri, ali samo dok ima slušalice u ušima. Upravo zbog toga, film prati odlična muzika.

Na četvrtom mjestu je "Dankerk". Ratnu epopeju o povlačenju savezničkih snaga iz Dankerka 1940. godine kritika je ocijenila kao jedan od vjerovatno najboljih filmova reditelja Kristofera Nolana do sada.

Gotovo da nema liste na kojoj film "Zovi me svojim imenom" nije našao svoje mjesto. To je priča o rasturenoj vezi između sedamnaestogodišnjaka Elija, koji u Italiji živi sa roditeljima, i Amerikanca Olivera, asistenta Elijevog oca.

"Fantomska nit" je zauzela poziciju broj šest. Riječ je o filmu Pola Tomasa Andersona u kome Danijel Dej Luis glumi Rejnoldsa Vudkoka, poznatog krojača iz pedesetih godina prošlog vijeka koji je oblačio zvijezde i članove kraljevskih porodica. Slavni glumac je toliko ušao u lik da je za potrebe snimanja filma naučio da šije, mjesecima vježbajući sa glavnim kostimografom Njujorškog gradskog baleta. Čak je sašio jednu haljinu, za koju mu je model bila supruga Rebeka Miler. Danijel Dej Luis je sredinom 2017. godine saopštio da se poslije ove uloge povlači iz glume.

Sedmo mjesto rezervisano je za "T2 Trejnspoting". Renton, Spad, Sik Boj i Begbi, kultni likovi iz jednog od najvećih filmskih hitova 1996. godine, ponovo su se u ovom filmu okupili poslije 20 godina.

"Logan" je još jedan naslov veoma čest na većini godišnjih top-lista i zauzeo je mjesto broj osam. To je priča o ostarjelom Vulverinu koji 2029. za život zarađuje kao vozač limuzine. U distopijskom vremenu, u kome se čini da za mutante nema mjesta, sve se mijenja kada od misteriozne žene dobije zadatak da zaštiti neobičnu djevojku.

Deveti na listi je film "Bez ljubavi". Tri godine poslije velikog uspjeha "Levijantana" ruski reditelj Andrej Zvjagincev se vratio sa novim filmom. "Bez ljubavi" je sumorna i teška drama o patologiji savremenog društva u kojem živimo.

Na začelju liste je film "To". Nova filmska verzija poznate priče Stivena Kinga o klovnu monstrumu Penivajzu pobrala je brojne simpatije velikog broja ljubitelja horor žanra.

- Nemojte da mislite ni da su mi dali razloga da razmislim, ali to je možda baš dobra stvar. Pogledao sam film, sjajan je! - rekao je Stiven King.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana