Čarna Manojlović: Filmski autor, organizator izložbe i predavač

Srna
Čarna Manojlović: Filmski autor, organizator izložbe i predavač

Istočno Sarajevo - Filmski režiser Čarna Manojlović iz Beograda bila je u trostrukoj ulozi na 12. Međunarodnom filmskom festivalu "Prvi kadar" - kao član žirija, organizator izložbe i predavač.

Ona je, uz ocjenu filmova, organizovala izložbu umjetničkih fotografija o srpskim heroinama i održala interaktivno predavanje o temi "Umjetnost dokumentarizma - portret u dokumentarnom filmu".


Čarna se nada da će se na narednom "Prvom kadru" pojaviti kao filmski autor i ističe da bi joj to bila neuporedivo draža uloga nego učešće i rad u stručnom žiriju Festivala, održanog od 12. do 17. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku.

"Kada je reč o izložbi, to je bilo njeno prvo gostovanje van Srbije, a meni je drago da se to dogodilo baš u Republici Srpskoj. Izložba se bavi portretima važnih žena iz naše istorije, zaboravljenih, kojih ima još mnogo, osim njih 20 koje se ovde pojavljuju", ističe Manojlovićeva za Srnu.

Ova tematika, ukazuje Čarna, ima veze i sa dokumentarizmom, jer su Aleksandra Jovanić i ona, kao autori izložbe, sebe koristile kao protagoniste i prebacivale te žene iz istorijskog u savremeni kontekst.

Tu je segemnt doživljaja njihovog identiteta, odnosno pitanje šta bi bilo sa njima u današnjim okolnostima u kojima žene imaju pravo na školovanje, pravo glasa i u mnogo su boljoj poziciji nego prije 100 godina.

Postavka sedamnaest fotografija čini centralni dio projekta "Hrabre žene putuju kroz vreme", realizovanog kroz dva ciklusa tokom 2017. godine.

Izložba govori o tome da su Eustahija Arsić, Katarina Ivanović, Marija Trandafil, Mina Karadžić, Savka Subotić, Milica i Anka Ninković, Draga Ljočić, Jelena Dimitrijević, Nadežda Petrović,Kasija Miletić, Jelisaveta Načić, Maga Magazinović, Mara Rosandić, Milunka Savić, Anica Savić Rebac, Ksenija Atanasijević, Zora Petrović, Danica Tomić i Soja Jovanović vodile uzbudljive živote koje ne treba zaboraviti.

"U vezi sa predavanjem, u okviru dokmasterklasa održanog u Zvorniku, želim reći da sam se u filmu `Milena`, koji govori o Mileni Pavlović Barili, kao i u filmu o mom ocu Mikiju Manojloviću, te u svom diplomskom filmu `Tri /u/lične priče` bavila upravo portretima raznih ljudi", navodi Manojlovićeva.

Ona kaže da je u tom filmu riječ o mladim umjetnicima, poznatim glumcima i ljudima koji nisu umjetnici, te da se kroz ta ostvarenja provlači i tema ovog masterklasa - kako objektivno prikazati čovjeka.

Interaktivno predavanje o temi "Umjetnost dokumentarizma - portret u dokumentarnom filmu" bilo je posvećeno tematici različitih pristupa istraživanju, strukturisanju, postavki i tretmanu lika junaka u dokumentarnom filmu.

Posebnu pažnju polaznika masterklasa Manojlovićeva je usmjerila na režisersku konstrukciju filma, izbor ključnih tačaka i smještanje junaka u filmski prostor, vrijeme i ritam.

Drugi dio predavanja realizovan je gledanjem inserata iz odabranih filmova uz komentare, dok je treći dio bio posvećen polaznicima predavanja koji dobijaju zadatak da napišu kratku ideju za svoj projekat, o blisko određenoj temi u vezi sa likom čiji bi dokumentarni portret pravili.

Čarna Manojlović rođena je 1979. godine u Beogradu. Diplomirala je filmsku režiju 2003. godine u klasi profesora Slobodana Šijana i Branka Baletića na beogradskoj Akademiji umetnosti.

Usavršavala se na mnogim domaćim i međunarodnim masterklasima poznatih profesora Kristina Bergera, Žan-Andre Fešija, Miroslava Jankea i Emira Kusturice.

Za diplomski rad - dugometražni dokumentarac "Tri /u/lične priče" /2003/ osvojila je Gran-pri 50. Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, nagradu za najboljeg reditelja debitanta, kao i još nekoliko nagrada na festivalima u zemlji i inostranstvu.

Njen drugi cjelovečernji dokumentarni film iz 2005. godine "Miki Manojlović: filmska ostvarenja" je, kao i prethodni, napisala, snimila, režirala i koproducirala.

Riječ je o režiseru velikih dokumentarnih TV serijala o ljudskim pravima i borbi protiv nasilja nad ženama, koje je režirala u produkciji PG "Mreža" - "Stop nasilju", "Jedan običan život" i "Prava stvar".

Ovogodišnji "Prvi kadar" otvoren je u Istočnom Sarajevu 12. novembra projekcijom igranog filma "Granice kiše", Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara, a svečano zatvaranje održano je 17. novembra u Zvorniku kada je Gran-pri Festivala dodijeljen filmu "Nuklearne sjenke", poljskog autora Mareka Leščevskog.

Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srspke, a ovu jedinstvenu manifestaciju podržali su Udruženje filmskih radnika BiH, opština Istočna Ilidža, opština Istočno Novo Sarajevo i grad Zvornik.

Medijski pokrovitelji su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana