Bezvremenska legenda o Mariji Magdaleni iz novog ugla

Priredila: Nataša Lazukić
Bezvremenska legenda o Mariji Magdaleni iz novog ugla

Banjaluka - Film o Mariji Magdaleni je sniman pod budnim okom reditelja Garta Dejvisa i rađen je po motivima iz Biblije. Premijerno je prikazan u našim bioskopima krajem marta, a ljubitelji istorijskih žanrova su jedva dočekali da ga pogledaju.

Gnostička jevanđelja daju naslutiti da je Marija bila važna u ranoj crkvi te da ju je Isus posebno volio među učenicima. U katoličkoj, pravoslavnoj i anglikanskoj crkvi poštuje se kao svetica.

Ovaj film je druga saradnja glumice Runi Mare sa rediteljem Dejvisom, a scenario su pisale Helen Edmundson i Filipa Goslet. Dejvisov prošlogodišnji film "Lav" je bio u konkurenciji za "Oskara" i dobio je nekoliko filmskih nagrada.

- Film "Marija Magdalena" je nova adaptacija biblijske drame, nastala iz potrebe da se u skladu sa kontekstom aktuelnih savremenih tema, iz novog ugla, ispriča bezvremenska legenda o kojoj se vijekovima vode polemike na vjerskoj, istorijskoj i političkoj osnovi - rekao je Dejvis.

U ulozi Marije Magdalene Runi Mara dočarava mladu ženu u potrazi za novim načinom življenja. Pred nju su postavljene norme i očekivanja ondašnje izrazito patrijarhalne organizacije društva, ali ona ne dozvoljava da je one sputaju. Porodica je se odriče, a ona se pridružuje učenicima koje predvodi Isus iz Nazareta (Hoakin Finiks). U očima Runi Mare, koja je tumači u novom filmu, Marija Magdalena je bila jedna od najnaprednijih žena u istoriji.

- Bila je nevjerovatno radikalna za svoje vrijeme. Tada je bilo nečuveno da jedna žene ode od kuće i ostavi porodicu - rekla je glumica.

Hoakin Finiks je u lik Hrista unio svoj prepoznatljiv intenzitet i prodorne oči, ali mu je podario čovječnost i drugačiju dimenziju od dosadašnjih tumačenja. Glumac priznaje da je strahovao od još jednog predstavljanja Isusa Hrista na velikom platnu, ali kada mu je prišao kao čovjeku, sve je bilo lakše.

- U to vrijeme ljudi su smatrali da ste zaposjednuti ako ste imali fizički deformitet ili ste bili mentalno poremećeni. A onda je došao ovaj čovjek, koji je sve gledao kao jednako vrijedne i nije se ustručavao da bilo koga dodirne i pogleda u oči, naročito one koje je zajednica odbacivala. Za mene je to bila predivna ideja - istakao je Finiks.

Biblijski motivi su neiscrpna inspiracija za filmsko stvaralaštvo, a svaka generacija ih interpretira na sebi svojstven način.

Položaj žene je goruća tema društvenih rasprava

Otkriće fragmenata pergamenta u Egiptu i Grčkoj, navodni gospel Marije Magdalene, bilo je pokretač ideje o tome da se na veliko platno prenese biografska ispovijest o kontroverznoj temi žene unutar biblijskih priča. Pravo vrijeme za takav potez upravo je sada, kada je položaj žena još jednom goruća tema društvenih rasprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana