Безвременска легенда о Марији Магдалени из новог угла

Приредила: Наташа Лазукић
Безвременска легенда о Марији Магдалени из новог угла

Бањалука - Филм о Марији Магдалени је сниман под будним оком редитеља Гарта Дејвиса и рађен је по мотивима из Библије. Премијерно је приказан у нашим биоскопима крајем марта, а љубитељи историјских жанрова су једва дочекали да га погледају.

Гностичка јеванђеља дају наслутити да је Марија била важна у раној цркви те да ју је Исус посебно волио међу ученицима. У католичкој, православној и англиканској цркви поштује се као светица.

Овај филм је друга сарадња глумице Руни Маре са редитељем Дејвисом, а сценарио су писале Хелен Едмундсон и Филипа Гослет. Дејвисов прошлогодишњи филм "Лав" је био у конкуренцији за "Оскара" и добио је неколико филмских награда.

- Филм "Марија Магдалена" је нова адаптација библијске драме, настала из потребе да се у складу са контекстом актуелних савремених тема, из новог угла, исприча безвременска легенда о којој се вијековима воде полемике на вјерској, историјској и политичкој основи - рекао је Дејвис.

У улози Марије Магдалене Руни Мара дочарава младу жену у потрази за новим начином живљења. Пред њу су постављене норме и очекивања ондашње изразито патријархалне организације друштва, али она не дозвољава да је оне спутају. Породица је се одриче, а она се придружује ученицима које предводи Исус из Назарета (Хоакин Финикс). У очима Руни Маре, која је тумачи у новом филму, Марија Магдалена је била једна од најнапреднијих жена у историји.

- Била је невјероватно радикална за своје вријеме. Тада је било нечувено да једна жене оде од куће и остави породицу - рекла је глумица.

Хоакин Финикс је у лик Христа унио свој препознатљив интензитет и продорне очи, али му је подарио човјечност и другачију димензију од досадашњих тумачења. Глумац признаје да је страховао од још једног представљања Исуса Христа на великом платну, али када му је пришао као човјеку, све је било лакше.

- У то вријеме људи су сматрали да сте запосједнути ако сте имали физички деформитет или сте били ментално поремећени. А онда је дошао овај човјек, који је све гледао као једнако вриједне и није се устручавао да било кога додирне и погледа у очи, нарочито оне које је заједница одбацивала. За мене је то била предивна идеја - истакао је Финикс.

Библијски мотиви су неисцрпна инспирација за филмско стваралаштво, а свака генерација их интерпретира на себи својствен начин.

Положај жене је горућа тема друштвених расправа

Откриће фрагмената пергамента у Египту и Грчкој, наводни госпел Марије Магдалене, било је покретач идеје о томе да се на велико платно пренесе биографска исповијест о контроверзној теми жене унутар библијских прича. Право вријеме за такав потез управо је сада, када је положај жена још једном горућа тема друштвених расправа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана