Almodovarov “Bol i slava” novi favorit

Danko Kuzmanović
Almodovarov “Bol i slava” novi favorit

Kan - Kanski festival ušao je u drugu polovinu trajanja, a filmovi Kena Louča “Izvinite, nedostajete nam” i Klebera Mendoze File “Noćna lasta”, te ostvarenja Pedra Almodovara “Bol i slava” i Džima Džarmuša “Mrtvi ne umiru” najbolje su primljeni među publikom i kritičarima.

Posebno interesovanje izazvao je film “Noćna lasta”, brazilski film “iz budućnosti”, koji govori o borbi mještana protiv stranih plaćenika, koji su, sasvim slučajno - Amerikanci. Film je oduševio sjajnom fotografijom i pričom, a i režijom.

Nakon Kena Louča i još jedne njegove crne socijalne priče, pred publikom se pojavio i Pedro Almodovar, koji u Kanu nije imao zapaženijih uzleta od čuvenog ostvarenja “Pričaj sa njom”.

Almodovar je ove godine riješio da popravi stanje stvari te je publici predstavio upečatljiv film sa Antoniom Banderasom u glavnoj ulozi. Opet su na platnu uobičajene njegove teme - odrastanje, majka i niz neobičnih likova kroz koje Almodovar priča jednu vrstu autobiografije. Prema navodima filmskih portala, Almodovar je doživio ovacije nakon projekcije novog ostvarenja, što ga je smjestilo među favorite nakon toliko godina.

Novi film Terensa Malika, koji oslikava dešavanja u Drugom svjetskom ratu, “Ukradeni život” dobio je solidne ocjene, ali, nažalost, nije favorit kritike.

Kanska publika očekuje i dugo najavljivani film Kventina Tarantina “Bilo jednom u Holivudu”, te nova ostvarenja Rumuna Kornelijua Porumboijua “Zviždači”, braće Darden “Ahmed” i Korejca Bong Džun Hoa “Parazit”.

Ono što je ražalostilo ljubitelje filma, ali i fudbala, jeste vijest da slavni fudbaler Dijego Armando Maradona zbog povrede propušta svoju premijeru u Kanu.

Naime, dokumentarac “Dijego Maradona” režirao je Asif Kapadija, koji je napravio i film “Sena” o vozaču “formule 1” Aertonu Seni i “Ejmi” o životu pokojne pjevačice Ejmi Vajnhaus.

Bivši argentinski fudbaler Dijego Maradona neće prisustvovati premijeri dokumentarnog filma o svom životu i karijeri na festivalu u Kanu zbog povrede ramena, saopštili su producenti filma.

- Dijego Maradona duboko žali zbog toga što nije u mogućnosti da prisustvuje svjetskoj premijeri svog filma - navedeno je u saopštenju producenata.

Film prati uspon argentinske fudbalske zvijezde od igre u Napoliju preko osvajanja svjetskog šampionata kao kapitena Argentine, ali osvjetljava i trenutke njegovih padova, ekstravagantnog života, borbe sa zavisnošću od narkotika.

Festival se zatvara u subotu, dodjelom “Zlatne palme” i ostalih nagrada u takmičarskom i propratnim programima.

“Otac na službenom putu”

Na jučerašnji dan 1985. godine film “Otac na službenom putu” Emira Kusturice osvojio je “Zlatnu palmu” na Kanskom festivalu. Bila je to prva “Palma” u istoriji jugoslovenske kinematografije. Ovaj film, u kojem su glavne uloge igrali Predrag Miki Manojlović, Mirjana Karanović i Moreno Debartoli, proglašen je najboljim ostvarenjem Kanskog festivala prema mišljenju žirija, kojem je predsjedavao veliki filmski sineasta Miloš Forman. Prije i poslije toga filmski autori iz, inače odlične, filmske produkcije bivše Jugoslavije, nisu uspjeli da osvoje još neku “Zlatnu palmu”, mada joj je 1967. godine bio blizu Aleksandar Petrović sa filmom “Skupljači perja”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana